2022. december 2., 15:16

Megkezdődött a 14. nyugdíj kifizetése: mutatjuk, ki örülhet és kinek jut csak néhány euró

A Szociális biztosító megkezdi a 14. nyugdíj folyósítását. Körülbelül 1,4 millió nyugdíjas kapja meg automatikusan, kérés nélkül.  A nagysága 35 és 210 euró között mozog majd.

eurócent
Fotó: unsplash.com

A nyugdíjasoknak a rendes nyugdíjjal együtt fizetik ki decemberben a szokásos nyugdíjkifizetési időszakban. A fizetési határidők a páros napok, 2-ától 24-éig. Ha a fizetési nap szombatra esik, akkor pénteken kapják meg a jogosultak a nyugdíjukat. Ha vasárnapra, akkor pedig hétfőre tolódik a fizetési határidő – mondta Martin Kontúr szóvivő.

A 14. nyugdíj legmagasabb összege 210 euró.

Ezt a 234,42 eurós és annál kisebb összegű nyugdíjban részesülők kapják meg”

– mondta Kontúr. Hozzátette: a 14. nyugdíj nagysága fokozatosan csökken, egészen a legalacsonyabb: 35,01 eurós határáig, amit azok kapnak, akiknek a rendes öregségi nyugdíja 928,86 euróra, írja a cas.sk portál.

Az öregségi, korkedvezményes, özvegyi, rokkantsági és árvasági nyugdíjban részesülők a 14. nyugdíjat a számlájukra vagy készpénzben postán, illetve a szociális ellátó intézményeken keresztül kapják meg, vagyis ugyanúgy, ahogy a rendes nyugdíjukat.

A Szociális Biztosító több mint egymillió 14. nyugdíjat fizet ki, ebből mintegy 365 ezret postai úton juttatnak el a nyugdíjasoknak, a többit a külföldön élő jogosultaknak fizetik ki – összegezte a szóvivő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.