2021. január 13., 14:44

Megjelent a Magyar7 hetilap legújabb száma

A kettő mindig több, mint az egy. Ezzel a címmel közöl interjút Forró Krisztiánnal, az MKP elnökével a Magyar7 legújabb, 2. száma. A pártelnök szerint decemberben komoly lépést sikerült megtenni a magyar egység megteremtése felé az MKP és a Most–Híd megállapodásával. A beszélgetést Kolek Zsolt rovatvezető készítette.

Fotó: ma7

Megint jöhetnek a Goodfriendek címmel közli a lap Kövesdi Károly vezércikkét. A publicisztikái írások közül említést érdemel Haják Szabó Mária (Merkel után, de ki előtt?) és Száraz Dénes (Nemcsak annyit érsz, ahány nyelvet beszélsz) című jegyzete.

A belpolitikai rovat Járványkezelés balettcipőben címmel közli Pomichal Krisztián cikkét, melyben a szerző a kapkodó szlovákiai járványkezelést veszi górcső alá. A politikai témák közül figyelmet érdemel Rajkovics Péter írása a sok kérdőjelet rejtegető Lučanský-ügyről, valamint Somogyi Szilárd cikke a kisebbségi nyelvhasználati jogok esetlenségeiről.

Kényszer vagy kényszerítés címmel írt cikket Matus Tibor az Európai Bizottság buktatókat rejtő ajánlásairól. Az EB ugyanis ajánlatokat fogalmazott meg, mire volna szüksége a szlovákiai mezőgazdaságnak.

ma7
Fotó:  ma7

Babucs Zoltán hadtörténész a magyar hadtörténet legtragikusabb eseményéről, az 1943-as, Don-kanyarban elszenvedett veszteségről ír (Kassai honvédek a Donnál).

A hetilap kulturális rovatában Kövesdi Károly ír portrét a 90. életévét ünneplő Takács Andrásról, míg Juhász Dósa János Papp János színművésszel készített interjút. Lacza Tihamér kultúrtörténeti cikkében a Pelsőcön született Rudnay Gyula életútját ismerteti dióhéjban.

A lap régiós rovatában természetesen ezúttal is olvashatók a Felvidék valamennyi tájának életéről szóló tudósítások. Reczai Lilla a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskolába látogatott el, ahol járvány idején is építkezés folyik. Hasonló témáról tudósít Fábián Gergely, aki arról ír, hogy tető alá került a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont impozáns épülete, ahol szeptemberben megkezdődhet a tanítás. Virsinszky Tamás egy kis gömöri falucska, Lévárt szépüléséről tudósít, míg Agócs Szvorák Emese a füleki rászorulókat segítő önzetlen emberekről. Megmenekülhet a 17. századi ipolysági jezsuita ház? Erről a jó hírről számol be Kaszmán Zoltán. A hatalom képei – a képek hatalma címmel ír Radi Anita cikket a Pozsonyi Városi Galéria párját ritkító gyűjteményéről. Nagy-Miskó Ildikó Cey-Bert Róbert magyarságkutató íróval készített beszélgetést az alkotó terveiről. Ezeken kívül még három portrét találunk a Tájaink rovatban. Bokor Klára a felvidéki magyar közművelődés jeles képviselőjével, Zsebik Ildikó egy iskolai pszichológussal, míg Szomolai Andrea egy régi álmát megvalósító fiatalemberrel készített beszélgetést.

Napjaink legaktuálisabb témájával foglalkozik Domonkos Andor kutatóorvos a Kávézó rovatban. Cikkének címe: Oltani? Oltani! Pleva László állatorvos pedig a galambok betegségeivel kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

A Kávézó rovatban Csermák Juditnak a bakonybéli bencésekről írt cikkének folytatását olvashatjuk. Rajkovics Péter a mai fiatalok internetes szokásairól értekezik.  Az Íz-lelő rovatban Vass Laura ínycsiklandozó receptjeit találjuk, az autós rovatban pedig Vas Gyula mutat be egy kicsi, de szeretni való verdát.

ma7
Fotó:  ma7

A sportrovatban Karaffa Attila cikkét találjuk a DAC futballklub körüli tavalyi és a legújabb eseményekről, míg Rajkovics György a napok múlva kezdődő kézilabda-vb-ről ír, amelyet a magyar válogatott részvételével rendeznek meg Egyiptomban.

A hetilapból természetesen ezúttal sem hiányzik a szokásos heti tv-műsor és a keresztrejtvény. A hetilap hátsó borítóján ezúttal Rimaszombat református templomát találjuk.

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a postahivatalokban is megvásárolhatják a Magyar7-et, a felvidéki magyarok közéleti hetilapját!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.