Meghalt Clare Hollingworth, aki elsőként adott hírt a II. világháború kitöréséről

hirek.sk 2017. január 10., 17:58
HONGKONG. Meghalt Clare Hollingworth brit haditudósító, aki annak idején elsőként adott hírt a második világháború kitöréséről.

Az újságírót 105 éves korában Hongkongban érte a halál kedden - közölte az ott dolgozó külföldi tudósítók klubja.

Clare Hollingworth 1911. október 10-én született egy Leicestershire grófságbeli faluban, Knightonban. Középosztálybeli családból származott, apjának cipőgyára volt. Tanult a Zágrábi Egyetemen, Svájcban nemzetközi kapcsolatokat hallgatott, majd szláv tanulmányokat folytatott Londonban. Titkárnőként helyezkedett el, majd egy menekülteket segítő brit segélyszervezetnél dolgozott Lengyelországban, közben alkalmanként cikkeket írt a háború fenyegetéséről Európában. A barátai hatására aztán úgy döntött, újságírónak szegődik.

A The Daily Telegraph című brit lapnál lett külsős munkatárs, Lengyelországba küldték, nem utolsósorban a korábban ott végzett munkája miatt. A segélyszervezetnél töltött öt hónap alatt fontos szerepe volt mintegy 2-3 ezer, a nácik által üldözött ember Nagy-Britanniába menekítésében azáltal, hogy segített vízumot szerezni nekik. Mindez egy róla szóló könyvből derült ki tavaly.

1939. augusztus végén, amikor még csak alig egy hete volt a Telegraph újságírója, Dél-Lengyelországban kölcsönkérte a brit konzulátus egyik tisztségviselőjének autóját, hogy a diplomaták kivételével mindenki előtt lezárt határra menjen. A németek által ellenőrzött területen aztán jelentős mozgósításra lett figyelmes, tankokkal, egyéb páncélozott harci járművekkel, tüzérséggel. A mindezek elrejtését célzó vásznakat elfújta a szél, így vált láthatóvá a harci készülődés - emlékezett vissza később.

Az állomáshelyére visszatérve le is adta a sztorit, nevét azonban az akkori gyakorlatnak megfelelően nem tüntették fel.

Második nagy dobása az volt, amikor a nácik három nappal később, 1939. szeptember 1-jén megindították az inváziót. Először értesítette a varsói brit nagykövetséget, de nem hittek neki. Erre Clare Hollingworth kilógatta a hálószobaablakon a telefonkagylót, hogy a vonal végén is lehessen hallani a Katowicét körbefogó tankok növekvő zaját. "Figyeljen! Nem hallja?" - mondta a követségi embernek. Utána a Telegraph varsói tudósítóját tárcsázta, aki lediktálta az anyagát Londonnak.

A háború kitörése után az újságírónőnek sikerült kijutnia Lengyelországból, Romániába, majd Észak-Afrikába ment. Miután a szövetségesek 1943-ban bevették Tripolit, Bernard Montgomery tábornok Kairóba küldte, mert nem akarta, hogy nők sertepertéljenek arrafelé. Clare Hollingworth ehelyett akkreditáltatta magát az amerikai erőknél Algériában.

A második világháború után tudósított a balkáni országok kommunisták általi bekebelezéséről, a hidegháborús kémkedésről, többek közt a brit újságíró, szovjet kettős ügynök Kim Philby esetéről.

Több lapnak is dolgozott, köztük a The Economistnak, a Manchester Guardiannek és a Daily Expressnek. 1946-ban pár száz méterre volt a Dávid király hoteltől Jeruzsálemben, amikor cionisták felrobbantották az épületet, csaknem száz embert küldve a halálba. 1962-ben kis híján otthagyta a fogát az algériai függetlenségi háborúban, amikor egy francia szélsőjobboldali csoport egy szállodában összeterelte a külföldi újságírókat, és azzal fenyegetőzött, hogy többüket kivégzi. Tudósított a vietnami háborúból is.

Később, 1973-ban - egy évvel Richard Nixon történelminek minősített kínai látogatása után - ő lett a The Daily Telegraph első állandó tudósítója a népköztársaságban, Pekingből küldte az anyagait. 1981-ben Hongkongba költözött, eredetileg úgy tervezte, hogy csak arra az időre, míg megírja a Mao Ce-tungról szóló könyvét. Aztán úgy döntött, ott marad, és figyelemmel kíséri a britek és a kínaiak közötti tárgyalásokat a sziget visszaadásáról, amely 1997-ben volt esedékes. Végül Hongkongban maradt, soha nem költözött el.

Egészen idős koráig dogozott az International Herald Tribune és az Asian Wall Street Journal című lapoknak. Minden nap bejárt a külföldi tudósítók klubjába, ahol hanyatló látása miatt felolvasták neki az újságokat. A klubban ünnepelte tavaly 105. születésnapját is.

Bár sok tekintetben úttörő volt az újságírónők között, Clare Hollingworth soha nem tekintett magára feministaként. Ki nem állhatta, ha a nők különleges bánásmódban részesülnek, úgy vélte, mindenkit egyformán kell kezelni. Utálta azt is, ha a nők a sminkjükre vagy a frizurájukra pazarolták az idejüket - elevenítette fel nemrégiben a róla szóló kötet szerzője, a dédunokaöccse, Patrick Garrett.

Munkásságát számos szakmai díjjal ismerték el, kitüntette II. Erzsébet brit uralkodó, aki a Brit Birodalom Rendjének tagjává nevezte ki tiszti fokozatban. Rajongói között volt Edward Heath miniszterelnök és Chris Patten hongkongi kormányzó, és még a brit tábornokok is nagyra tartották.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS