2021. október 21., 17:41

Megérkezett Magyarország első 0 eurós bankjegye

A más országokban jól ismert és sokak által kedvelt emléktárgy 2021 őszén megérkezett Magyarországra is, amely történelmileg az ország első euróbankjegye. 2015 óta villámgyorsan terjedt el Európa országaiban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban. 

O forintos bankjegy

Célja az idegenforgalom támogatása, Európa jelentős kulturális és történelmi helyszíneinek népszerűsítése és az európai kulturális örökség megőrzése.

Az EuroEmlékpénz projekt olyan jelentős kulturális és történelmi emlékhelyek támogatására fókuszál Európa-szerte, amilyenekkel Magyarország is büszkélkedik. Az Eiffel-torony, a Brandenburgi-kapu, a Vatikán látnivalói és sok más jelentős kulturális és történelmi emlékhely után sor került a magyar nevezetességekre is, melyek érdekesek az európai turisták számára.  

A lila bankjegyet Lillafüred csodái, a Palotaszálló és a mellette elterülő Hámori tó díszíti. A gyönyörű tájjal körülvett település az ország egyik leglátogatottabb hegyi üdülőhelye. 

O forintos bankjegy

Az emléktárgy 5000 darabos kiadásban készült, a limitált, számozott és pontosan katalogizált kiadásoknak köszönhetően igazi szuvenírnek számít, kezdeti ára azonban más országokhoz képest alacsony, 1500 Ft. Nagy érdeklődésről árulkodik, hogy a külföldi gyűjtők a kiadásra kerülő darabok nagyjából felét már előre lefoglalták.

Koncepciója Franciaországból származik, Richard Faille találmánya, melyet az Európai Központi Bank engedélyével a Francia Nemzeti Bankkal együttműködve valósított meg. Ugyanabból a pamutalapú papírból készül, melyet a valódi euróbankjegyek gyártásánál használnak, és azonos biztonsági elemekkel van ellátva, mint például vízjel, illeszkedőjel, hologram, UV fényben látható elemek, dombornyomat vakok és gyengénlátók részére.

A bankjegyből nem terveznek utánnyomást készíteni.

Több tartalom a ma7 médiacsalád instagram profilján.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!