2024. február 17., 11:35

Megduplázták vagyonukat a világ leggazdagabbjai

A világ öt leggazdagabb emberének vagyona három év alatt több mint kétszeresére, 869 milliárd dollárra nőtt. - olvasható egy nemzetközi jelentésben.

gazdagok
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Az Oxfam jelentése szerint a világ öt leggazdagabb embere 2020 óta több mint kétszeresére, 869 milliárd dollárra növelte vagyonát.

A részletes jelentést az idei Világgazdasági Fórum megrendezésével összefüggésben tették közzé. A politikai vezetők, vállalatvezetők és szupergazdagok éves találkozója Davos-ban, január közepén került megrendezésre.

A jelentés szerint a gazdagok és szegények közötti különbség valószínűleg tovább fog nőni, és egy évtizeden belül a világon meglesz az első billiomos, azaz az olyan első személy, akinek vagyona már ezer milliárd amerikai dollárban mérhető, akármennyire is elképzelhetetlen ez az összeg a legtöbbünk számára.

A jelentés szerint a világ 148 legnagyobb vállalata a 2023 júniusáig tartó évben összesen 1,8 billió dollár nettó nyereséget termelt, ami 52 százalékos ugrás a 2018-21-es átlagos nettó nyereséghez képest.

A világ népességének leggazdagabb 1 százaléka birtokolja a globális pénzügyi eszközök 59 százalékát - beleértve a részvényeket, a kötvényeket, valamint a magántulajdonban lévő vállalkozásokban lévő részesedéseket.

Az Egyesült Királyságban a leggazdagabb 1 százalék birtokolja az összes pénzügyi eszköz 36,5 százalékát, 1,8 billió font értékben.

A világlista élén jelenleg Elon Musk áll, aki egyebek mellett a Tesla, a Space X és korábban Twitter néven ismert X közösségi portál tulajdonosa is.

.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.