2023. január 3., 09:58

Megdöbbentően sokan haltak meg tavaly a szlovákiai hegyekben

Rendkívül sokan, 56-an vesztették életüket 2022-ben a szlovákiai hegyekben – tette közzé a Hegyi Mentőszolgálat. A korábbi években maximum 40 áldozata volt a hegyeknek.

Magas-Tátra, turisztika
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A legtöbben a Magas-Tátrában vesztették életüket, 23-an, valamint a Kis-Fátrában.

A tragédiát több esetben az okozta, hogy tapasztalatlan turisták a kijelölt útvonalakat elhagyva vágtak neki a hegynek. Ez történt a tavalyi első tragikus esetnél is, amikor három lengyel magashegyi túrázó vesztette életét a Kis-Gerlachfalvi-csúcsnál.

„Bár volt téli felszerelésük, de nem megfelelő, és nem a megszokott útvonalon ereszkedtek le, emellett kellő tapasztalatuk sem volt az ilyen terephez. E három tényezőnek fatális következményei lettek” – közölte a mentőszolgálat.

A tragédiák további gyakori oka, hogy a túrázók vagy a hegymászók megcsúsznak a havas, jeges sziklákon és a mélybe zuhannak, illetve ilyen balesetek a téli időszakon kívül is történnek, az alacsonyabb hegyekben is.

További ok a hirtelen elromló időjárás, valamint a villámcsapás miatt bekövetkező halálesetek, ez utóbbi megtörtént tavaly a Kis-Fátrában, a Kriván alatt, valamint a Magas-Tártában is. Öt embert lavina sodort el. De nemcsak turisták vesztették életüket a hegyekben, hanem favágók a Nagy-Fátrában, egy pásztor a Kis-Fátrában, valamint egy síközpont alkalmazottja. „Szokatlan tragikus baleset történt a Nagy-Fátrában, ahol két vitorlázórepülő ütközött össze” – tette közzé a mentőszolgálat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.