2018. április 17., 19:07

Medvehagyma túra

A Garam folyó árterületére igyekszünk ismerőseimmel. Ők már rég kiszimatolták itt a medvehagyma "tartózkodási helyét", ami nem is túl nehéz, mert a fokhagymaillat terjeng ilyentájt a lelőhely környékén.

medvehagyma-4.jpg
Médialapozó

Párkány felől jövet Garamkövesd falu elején balra fordulva jutunk egy hosszú földútra, melynek jobb oldali meredek domboldalába kisebb, néhol nagyobb hétvégi házak, nyaralók kapaszkodnak. A 80-as évek szocialista stílusában épült épületek fele elhagyott, elhanyagolt vagy eladó. Ismerőseim, akiknek szintén itt van mézeskalács házikót formázó hétvégi házuk, elmondják, az építkezések alatt még mindenki reménykedtek: el lesz vezetve erre is a villanyáram, de bizony ezt a mai napig nélkülözniük kell. Így hát ők se maradnak szinte soha éjszakára.

Vesszük a kosarakat és indulunk a szép tavaszi napsütésben. A folyó halk zúgásába méhek dongása keveredik, körülöttünk virágzó fák. Egy-egy portát megcsodálunk, olyan tökéletes rendben van rajta minden. Egészen a domboldal végén lakik egy kémendi bácsika, aki már rég elültetett mindenféle veteményt a házikója melletti ápolt kertben. Vendéglátóink mesélik: a bácsi faragta ki az agyagos talajból azt a lépcsősort is, amelyen majd lemegyünk a folyó árterületére. Reménykedünk, visszahúzódott már a víz annyira, hogy megközelíthesük a "medvehagymás" területet.   

Na, ki szereti a medvehagymát? - kérdezi vendéglátónk. A medve meg mi vágjuk rá kórusban, s a továbbiakban egymást riogatjuk, ha nem is medvével, de a vaddisznókkal, amelyek szintén odavannak ezért az ínyencségért. 

Az egyik szakaszon nem is tudunk átkelni a vízen, de kicsit feljebb találunk átjárót. Mohával benőtt, vén, göcsörtös, fák között, nehezen áthatolható bozóton keresztül  vezet az út, már érezzük a fokhagymaillatot és íme, amerre a szem ellát medvehagyma az árnyas, nedves ártéri erdőben.

Jártak már itt szüretelők előttünk is - a szárak levél nélkül meredeznek a tövön, de van még rengeteg. Tényleg csak annyit szedünk, amennyit el tudunk majd tárolni, közben megbeszéljük, ki milyen ételbe téve használja majd fel ezt a gyógyhatású (enyhíti a fejfájást, csökkenti a vérnyomást, tisztítja a vesét, a húgyhólyagot és a vért) növényt.

Még egy két fotó a zúgókkal, forgókkal teli Garam partján, átölelünk pár négyemberes fát... szép nap volt...

Köszönjük Haszterman Juditnak és Lacinak!     

medvehagyma-4.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!