Matica slovenská: A Štúr-szobor a szlovákok ősi megtelepülését szimbolizálja!

Radi Anita 2019. május 11., 13:49

Minden készen áll Ľudovít Štúr emlékművének leleplezéséhez Párkányban – írja a Matica slovenská internetes oldalán. A párkányi Duna-part Szabadság terére május 8-án szállították át a kéttonnás kőtalapzattal rendelkező szobrot, amely heves vitákat váltott ki a város magyar lakosai és a Matica slovenská kezdeményezői között.

Fotó: Matica slovenska

A Matica slovenská internetes oldalán nyilatkozik arról, miért éppen Párkányba érezték szükségét a szobor felállításának:

Szlovákia területén egyedül a párkányiak szimbolikus hordozói Štúr nevének 1948 óta, amiről a maticások szeretnének békés és kulturált módon megemlékezni.

Bízom benne, hogy az ünnepi rendezvénnyel senki sem fog visszaélni valamilyen politikai célt képviselve, és a jelenlevők tisztelettel viseltetnek Ľudovít Štúr és a Matica slovenská felé – mondta el Marek Nemec, a Matica slovenská vegyes nyelvterületekért felelős részlegének második alelnöke.

Képgalériánk:
Fotó: Matica slovenska

Kisebbségérzet és sértettség

Margaréta Vyšná, a Matica slovenská helyi szervezetének munkatársa ismertette:

A mi városunkban ez az első hazafias emlékmű lesz, és ennek is hála otthon érezhetjük magunkat hazánkban. Az előkészületekbe Szlovákiából, de külföldről származó szlovák támogatók is bekapcsolódtak, így egy össznemzeti műről beszélünk. Ezenfelül Štúr szobra szimbolikusan összeköti majd Párkányt azokkal a falvakkal és városokkal, amelyek ehhez a történelmi személyhez kapcsolódnak – Pozsony, Modor és Zayugróc”.

A párkányi Ľudovít Štúr-szobrot Peter Pellegrini, szlovák miniszterelnök és Zuzana Máčeková, Zayugróc polgármestere védnöksége mellett avatják majd fel május 12-én.

Párkány mint eredeti szlovák település

Nemrégiben elhangzott Marián Gešper, a Matica slovenská elnöke nyilatkozata a szoborállítással kapcsolatban, miszerint minden nemzet számára természetes, hogy kifejezi tiszteletét nagyjai iránt:

„Szeretnénk, ha úgy tekintenének Ľudovít Štúrra az emberek, mint a megbékélés és a békés együttélés szimbólumára, végtére is Štúr széles néptömegeket képviselt a történelmi Magyarországon, és a szlovákok nemzetiségi jogaiért harcolt. Lényegében azt akarta, ami ma már természetes demokratikus jog Szlovákia minden lakosa számára" – mondta a Matica slovenská elnöke.

Ellenben az eseményt hirdető ünnepi meghívóhoz tartozó kísérő szöveg egyáltalán nem ilyen barátságos hangnemben íródott, és inkább a vélt „ősi szlovák dominanciát” szeretné megerősíteni az érintett területeken.

A szöveg számos történelmietlen információkat is tartalmaz. A meghívó készítői nem vonakodtak ősi „szlovák” (már csak nem is szláv!) településnek nevezni Párkányt és környékét:

Ľudovít Štúr véglegesen beíródott történelmi emlékezetünkben. Egy Štúr-emlékmű felállításának gondolata immár több mint két nemzedéke jelen van. Eljött az idő ezt beteljesíteni. Otthon, a ma már szabad hazában. (…)"

"Štúr párkányi emlékműve egyben a Közép-Duna vidék területén történő eredeti és folytonos szlovák megtelepülés szimbóluma is a legrégibb időktől kezdve a jelenig. Ennek bizonyítékai az őskori és ószlovák települések Párkányban és annak környékén, a Csenkén található nagymoráviai vár, vagy a bényi földsáncok és templomok, ahogy a vezetéknevek és falvak eredeti szlovák toponímiai elnevezései is"

– olvasható a Matica slovenská meghívójában.

Képgalériánk:

0 HOZZÁSZÓLÁS