2022. június 23., 16:47

Másfél millióan mondtak le tavaly az utazásról a járvány miatt

2021-ben 1,4 millió szlovák állampolgár mondott le az utazástól a járvány miatt, és az ország lakosságának több mint fele nem utazott - közölte a Statisztikai Hivatal.

strand, kirándulás, nyár
Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel

Tavaly több mint 2 millió, 15 évnél idősebb lakos (a lakosság 44%-a) volt belföldi vagy külföldi szabadságon. Alig többen, mint 2020-ban, és még mindig 41%-kal kevesebben, mint a járvány előtt, 2019-ben. Akkor a lakosság háromnegyede, azaz 3,4 millió ember elutazott legalább két napra.

Akik tavaly is nyaraltak, azoknak kétharmada (1,3 millió ember) belföldön. Az előző évhez képest mintegy 12%-kal kevesebben utaztak külföldre.

A kirándulók mintegy negyede szállt meg bel- és külföldön is, tavaly összesen 473 ezren. A nyaralóknak ez a csoportja növekedett a legdinamikusabban az előző évhez képest, több mint kétszeresére nőtt 2020 óta.

A világjárvány előtt 1,4 millió szlovák állampolgár tett kirándulást itthon és külföldön is.

Csak külföldre 233 ezren utaztak nyaralni, feleannyian se, mint a járvány előtt.

A fiatalok (15 és 24 év közöttiek) is érezhetően alább adták a 2019-es utazási szokásaikhoz képest: 2021-ben 242 ezren utaznak, ami a fele a 2019-es adatnak.

A 15 évnél idősebbek több mint fele - 2,5 millió ember - nem ment nyaralni tavaly.

Ez több mint a duplája a 2019-es adatnak, amikor a lakosság negyede, azaz 1,1 millió ember nem utazott nyáron.

„A 2021-es csökkenés oka is a COVID-19 miatti aggodalom volt, de jelentősek voltak az egészségi okok is" - mondta Veronika Töröková, a Szlovák Statisztikai Hivatal statisztikai és módszertani részlegének igazgatója. A járvány előtti időszakban fő okként az anyagiakat jelölték meg azok, akik nem utaztak szabadságra, illetve azt, hogy nem szeretnek utazni, emellett sok válaszadó egészségi vagy családi okokra hivatkozott.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.