Martlakók figyelem - Két hét múlva finálé Martoson

hirek.sk 2013. július 07., 21:37
MARTOS. Két hét múlva javában dübörög majd a zene a Martosi Szabadegyetem zárónapján. A fergeteges program befejezése is nagyszabású lesz.

A Martosi Szabadegyetem harmadik, szombati napjának műsora mondhatni, eklektikus lesz. Sok politikus megfordul majd ezen a napon is a Feszty parkban, de nem körülöttük forog majd minden. Állítólag, némi botrány is körvonalazódik, hagyjuk magunkat meglepni. A nagyszínpadon a csütörtöki rockot és a pénteki népzenei túlsúlyt szombat este popzene egyensúlyozza ki.

A nap a korábbiakhoz hasonlóan egy konkrét felvidéki régió bemutatkozásával kezdődik. Szombaton az Ipoly-mente kulturális szervezeteinek és hagyományőrzőinek java sorakozik fel Martoson. Ragyolc az ottani nagy hírű néptáncegyüttessel képviselteti magát, a százdiak citerásaikat küldik el, Szalkáról hagyományőrzők, kézművesek és kemencések érkeznek a Martosi Szabadegyetemre, hogy az előadások és beszélgetések alatt is gondoskodjanak az oldott légkörről. A hamisítatlan palóc hangulatról a füleki Zsákszínház is gondoskodik.

Azoknak, akiket nem hagy hidegen a közélet, beszélgetések sorát kínálják a szervezők szombaton is. Molnár Imre történészprofesszor Esterházy János, a felvidéki mártírpolitikus  sorstörténetét  világítja meg. Előadásával párhuzamosan  magyarországi kormánypárti és ellenzéki képviselők beszélgetnek majd a magyar országimázsról. Szó lesz azokról a kifogásokról is, amelyeket különböző nyugat-európai szervezetek fogalmaztak meg Magyarországgal és a magyar kormánnyal szemben.

A cigánysággal való együttélésről és a népcsoport felzárkóztatásának lehetőségeiről beszélgetnek szakértők és érintettek a közönség bevonásával. Ugyancsak szombaton kerül sor a Sorsunk, Európa című beszélgetésre, melynek során Csáky Pál  tekinti át vendégeivel Európa jelenét és az európai fejlődés lehetséges alternatíváit.

A szlovákiai oknyomozó újságírás egyik ismert alakja, Tom Nicholson is ott lesz Martoson. Bár a Gorilla-ügy leleplezésével tett szert szlovákiai hírnévre, de az ország húszéves történetének sok más botrányáról is bennfentesként tud mesélni. Tapasztalatait nyilván megosztja Martoson a hallgatósággal is. A szombati beszélgetéssorozatot a határon túli magyar közösségek politikai vezetői zárják. A nemzetpolitikai kerekasztal körül a felvidéki, erdélyi és délvidéki magyar pártok elnökei mellett helyet foglal Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

A zenei rész szombaton a pop jegyében telik el. A tévés tehetségkutató által közismertté vált Vastag Csaba fellépését Magyarország egyik első számú jelenlegi slágergyárosa, a Hooligans együttes követi, majd késő estétől a fergeteges Bonita Party gondoskodik a jó hangulatról. Az egyre fáradtabb martlakókban remélhetőleg marad annyi erő a félig átaludt éjszaka után, hogy a kiváló vasárnapi programot élvezni tudják.

A Martosi Szabadegyetem zárónapja annyiban különbözik majd a többitől, hogy némileg rövidebb lesz, ám a műsorok és a koncertek ugyanolyan intenzitással pörögnek majd, mint az előző napokban.

Vasárnap ökumenikus istentisztelettel kezdődik a délelőtti program, amelyben kevesebb beszélgetést illesztettek a szervezők, de gondoskodtak arról, hogy ezek témája közérdekű legyen. A nap fő kérdése az autonómia lesz, amellyel két előadó is foglalkozik . Először erdélyi vendégek ülik körül az asztalt. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, valamint Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt és Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke első kézből számolnak be az erdélyi autonómiatörekvésekről és az ottani önrendelkezési folyamatról.

Mivel egy nyári fesztiválon a gyomort sem lehet hanyagolni, bekerült a vasárnapi programba a gasztronómia is. Jókuti András gasztrobloggernek köszönhetően fogalmat alkothatunk a mai magyar konyháról, amire - akárcsak a zenében - különböző áramlatok hatnak. Kevéssel később – az olimpikonok pénteki fellépése után – újra a sport kerül előtérbe Martoson: az elmúlt évtizedek kudarcai ellenére ma is nemzeti ügynek számító magyar fociról lesz szó. A szabadegyetem záró beszélgetése önmagunkról szól majd. A felvidéki magyarság autonómiája kulcskérdés, és a megmaradás záloga, ezt ma már kevesen vitatják. Önrendelkezésünk lehetőségeiről és módjáról beszélget Duray Miklós közíró, Õry Péter, az MKP közigazgatási alelnöke, Kvarda József, Nagyszombat megye alelnöke és Horony Ákos jogász, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának munkatársa.

A zenei színpadon az előző napokhoz hasonlóan, három neves előadó váltja majd egymást vasárnap is.  Ezúttal ötvöződik a zenei programban a népzene, és a könnyűzene. A sort a legismertebb magyar népzenei együttes, a Muzsikás nyitja meg, amely a könnyű műfajoktól sem határolódik el. Nyitása a popzene felé olyan körökben is népszerűvé tette, ahová hagyományos repertoárral talán nem jutott volna el. A népzene és a könnyűzene közti képzeletbeli egyenesen tovább haladva lép a pódiumra a Kormorán, a sokak által kedvelt folkrock együttes, amit záróprodukcióként az Ismerős Arcok koncertje követ. Az együttes határon túli fellépéseit mindig emelkedett hangulat jellemzi. A szervezők abban bíznak, hogy nem lesz ez másként az első felvidéki magyar szabadegyetem zárónapján sem.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS