cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 22., 10:42

Marilyn Monroe felfedezője – Diénes Andor fotográfus

Amerikai világsztárokról rengeteg fotó látta meg a napvilágot a múlt századtól napjainkig, de a legtöbb ismert felvétel talán Marilyn Monroe-ról készült. Kevesebben tudhatják azonban, hogy a legelső képek legtöbbje egy székelyföldi születésű, Amerikába kivándorolt magyar művészt dicséri…

Diénes Andor
Fotó: google.com

Diénes Andor (1913-1985) fotográfus köztiszteletben álló erdélyi családban született, ám édesanyja tragédiája (kútba vetette magát) után az öngyilkosságtól megrendült család – a Trianon után Romániához csatolt Székelyföldről – 1925-ben Budapestre települt át.

Hősünk kezdetben kifutófiúként, majd egy selyemüzlet alkalmazottjaként dolgozott a fővárosban.

Ekkoriban kezdett a művészetekkel foglalkozni, tanult fotózni, rajzolni, festeni.

Alig 15 évesen elhagyta Budapestet, és többnyire gyalogszerrel bejárta Európa több országát. 1933-1938 között Párizsban élt, ott lett belőle divatfotós. Kiadóknak, lapoknak fényképezett, többek között a kommunista l’Humanité hozta képeit, illetve dolgozott az Associated Pressnek is, 1936-ig.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe Diénes felfedezettje
Fotó:  maimanohaz.blog.hu

Két évvel később, bátyjait követve az Egyesült Államokba emigrált és André De Dienes néven New Yorkban fotózott jónevű lapoknak, köztük a Theater Arts-nak is, amit Incze Sándor, a budapesti Színházi Élet korábbi tulajdonos főszerkesztője 1945-ben Amerikában alapított. Diénes sokat utazott a hatalmas országban és fényképezte a helyi nevezetességeket, tájakat, de leginkább indiánokat.

Divatfotósként, vagy inkább ennek dacára készített egy sorozatot a Harleem életéről is.

1944-ben, valószínűleg a Vogue inspirációja nyomán Hollywoodba költözött, ahol az 1940-50-es évek legnagyobb sztárjait fényképezte, egyebek mellett Ingrid Bergmannt, Elisabeth Taylort, Shirley Templet, Marlon Brandot, Henry Fondat, Fred Astairet, Ronald Reagant, Anita Ekberget és főként akit ő fedezett fel: Marilyn Monroe-t.

Marilyn Monroe
Fotó:  maimanohaz.blog.hu

1945-ben Diénes művészi aktfotóhoz megfelelő modellt keresett, ekkor találkozott a tizenkilenc éves – akkor még - Norma Jeane Bakerrel, aki ezzel élete első munkáját kapta meg.

Diénes öt héten keresztül fotózta a csinos lányt, beutazták együtt fél Kaliforniát és házasságot terveztek.

(A jóképű fotósról az a hír járta, hogy rendre beleszeretett modelljeibe…)

Marilyn Monroe
A bikinis Marilyn
Fotó:  maimanohaz.blog.hu

Az itt készült képek egyike a Parade címlapján jelent meg, ami elindította Marilynt a siker útján.

Végül az idillnek vége szakadt, de továbbra is barátok maradtak.

Egészen 1953-ig fotózta a sztárt, de nem húzott soha anyagi vagy politikai hasznot sikeréből.

Diénes kétszer nősült, gyermeke nem született, végül rákban halt meg.

1985-ben jelent meg a Marylin Mon Amour c. fekete-fehér fényképválogatása, amely több kiadást is megért. 1988-ban a Monroe-rajongók egy csoportja behatolt Diénes korábbi lakásába. Ekkor került elő több mint kétezer - részben privát - fotó, amelyeket a művész soha nem publikált. A fényképek mellett előkerültek Diénes titkos emlékiratai, amelyek a szerelem és a barátság szemszögéből mutatják be Norma Jeane átalakulását Marylin Monroe-vá, a zaklatott sztárrá. Diénes fényképei és feljegyzési feltárták Norma Jeane életének kevéssé ismert oldalát is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.