Március, ünnep, Prága

2019. március 22., 21:08
Reczai Lilla

Prága örök, szent és sérthetetlen. Márciusban pedig különösképp. Főleg március 15-e táján, amikor a Diákhálózat prágai tagszervezete, az Ady Endre Diákkör megszervezi a mára már hagyományos prágai Márciusi Mulatságok elnevezésű háromnapos rendezvénysorozatát.

Ebben az évben sem volt másként. Bár idén végre sikerült eljutnod már a csütörtöki Klamovkás sörözésre, ahol nem csupán a sört élvezted, hanem a táncházat is. A Huzavonó zenekar játszotta el a nótádat, és kényszerített téged (a lábadat) a ritmus követésére. Még ha csak az asztal mellett fogyasztottad a sört, akkor is járt a lábad az asztal alatt indokolatlanul.

Fotó: Ady Endre Diákkör

Ám nem csak a lábad járt, de a szád is, hiszen sokan voltak új arcok és régiek, akiket eddig nem ismertél, vagy ismertél, csak nem volt lehetőséged megbeszélni velük ügyes-bajos dolgaidat.

Sokáig meséltetek egymásnak, mert volt rá alkalom és persze, temérdek mennyiségű folyékony kenyér.

Amellett meg gyorsan folynak és fogynak a témák, ha akarod, ha nem.

Fotó: Ady Endre Diákkör

Másnap reggel nem kellett korán kelni, hacsak nem voltak olyan nagyra törő céljaid, hogy moziba menj a haverokkal (mert feltétlenül meg akartad nézni a Marvel Kapitányt angolul, cseh felirattal), vagy szerettél volna megfelelő lábbelit, ezért felkeltél és beleástad magad a prágai bevásárlóközpontok végtelen tengerébe.

Visszatérve a pénteki napodra: ha már Prágában jársz, biztosan végigmész a Károly hídon, ahol mindig kerülgetni kell a rengeteg turistát a szelfibotjaikkal, amelyekkel minduntalan igyekeznek téged leütni. Vagy megnézed a Lennon falat, ahol te is lehetsz kreatív, hiszen nyugodtan festhetsz valami modern alkotást a falra.

Fotó: Ady Endre Diákkör

Ezután, mint aki jól végezte dolgát beülsz egy nem mindennapi étterembe, mondjuk kipróbálod az indiai kaját, mert még sosem ettél hasonlót. Megdöbbenve tapasztalod, hogy igazán finom, a fűszerek kevertsége összhangot alkot, a bárányhús finomabb, mint a csirke vagy a disznó, és a kiszolgálással sincsen semmi baj. Sőt, figyelnek arra, ha már elfogyott a naan-od (kenyérszerű lángos vagy lángosszerű kenyér), akkor hoznak neked frisset és ropogósat. Persze, az indiai kaja csípős, ezért jól jön mellé a finom mangós shake. Meg úgy alapból jól esik a krémes itóka.

Ha már kellőképpen jóllaktál, hatalmas pocakkal járhatsz-kelhetsz a nagyvárosban, és élvezheted a friss levegőt.

Az esti koncerten az a célod, hogy leadd, amit felszedtél, de persze figyelned kell a zene ritmusára is. A felvidéki Gorlo Volka és a magyarországi Parno Graszt zenekar mindent megtesz annak érdekében, hogy mindkettő sikerüljön. Nincsenek hamis hangok, nincs olyan, hogy a közönség ne élvezné a hangulatot. A levegő szinte vibrál a nézőtéren és mindenki ugrál, meg táncol és csápol.

Fotó: Ady Endre Diákkör

Számodra lehet, hogy hamarabb ér véget az este (éjjel kettőkor), de így is nagyon jól érezted magad.

Elégedetten hajtod álomra a fejed a kis kuckódban, ami leginkább egy hobbitlakra emlékeztet.

Kis, szűk szobák, alacsony mennyezettel. Nem igazán törődsz vele, hiszen csak alvásra használod a helyet. A programok mindenért kárpótolnak, és persze a haverok is. Még nyugodtabban is alszol, mint azok, akik a kollégiumi ágyakat választották.

Fotó: Ady Endre Diákkör

Szombaton délelőtt 10 órára levillamosozol a Kisoldali térre (Malostranské Náměstí) a mára már hagyományossá vált koszorúzásra, ahol II. Rákóczi Ferenc emléktáblája előtt a megjelent szervezetek képviselői elhelyezik az emlékezés virágait. A megemlékezést követően a szervezők összeszedik a városnéző tömeget. Prága nevezetességeit nézik meg, többek között a főteret az Orloj óratoronnyal, amelyet végre a városnak sikerült renoválni, a Károly hidat, a Lennon falat, a táncoló házat, a forgó Kafka fejet és egyéb látnivalókat. 12:30-tól pedig a Novoměstský Pivovarban kóstolod a söröd, mert előre bejelentkeztél a sörfőzde sörkóstoló programjára. Aki nem kéri a saját adagját, neked adja, mert te ilyen jótét lélek vagy, aki segít embertársain.

Az ebédet okosban oldod meg a haverokkal,

de steakre van gusztusod, ezért olyan helyre mész, ahol finom husit készítenek. Valahol a belvárosban igazán jó bisztrót találsz erre a célra. A kaja ínycsiklandó. Sült krumplival, majonézzel és egyéb jóságokkal tálalják a finom, közepesre sült marha steaket.

Az esti buliba bulis outfitben érkezel.

Beleveted magad a tömegbe, sört, felet, vodkamartinit rendelsz (nem egyszerre, hanem külön-külön), de a táncparkett már nem mozgat meg téged annyira, mint pár évvel ezelőtt. Inkább társalogsz, nosztalgiázol és jókat nevetsz, közben meghallgatod a DJ játékát. Elnézegeted a ringó párocskákat a parketten, meg a szingliket, akik egy éjszakás kalandot próbálnak találni maguknak. Mivel nem vagy ennyire előítéletes, ezért inkább arra gondolsz, hogy így is lehet ismerkedni egy buliban. Reggelig ott vagy, de nem azért, mert akarsz, hanem mert egyszerűen nem veszed észre, hogy milyen gyorsan múlik az idő. Persze, erre rájátszik a jó hangulat és a kimeríthetetlen beszédtéma, meg sör.

Reggel az utolsók között hagyod el a PM Club nevű helyet, hogy találj egy pékséget és egyél valami reggelifélét. Friss, gőzölgő péksüteménnyel teli zacskóval távozol és közben bámulod a napfelkeltét, ahogy sugaraival felébreszti Prága belvárosát. A vár alatt szinte földöntúli látvány tárul a szemed elé, mert rájössz, hogy

ezekért az apró örömökért érdemes élni az életben.

Kövesse facebook oldalunkat is!