2024. április 15., 16:23

Már palántázott? Szerdán még fagyhat is! Brutális lehűléssel támad a hét közepe

Már kedden érezhetővé válik az a hidegfront, amely szerdán csap le teljes erővel térségünkre. Hétvégére is marad a hideg, talaj menti fagyok is várhatók.

hideg fagy fagyott növény
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Jelentős hidegfront halad át térségünkön nyugatról északnyugat felé, amely mögött nyugat felől magas nyomású, hideg légtömeg áramlik a térség fölé – közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

A keddre virradó éjszaka már hűvös lesz, nyugaton 14-9, másutt 9-4 fok közé csökken a hőmérséklet, melyet helyenként 50 km/h feletti széllökés, és csapadék is kísérhet.

Napközben is marad a borult idő. Sok helyen eső, futó zápor is várható, 1100 méter tengerszint feletti magasság felett havazhat is. Az ország déli részében 11-16, másutt 6-11 fok között alakul a hőmérséklet csúcsértéke. Éjszaka 20 mm, napközben 5-20 mm csapadék várható.

Szerdán a hidegfront után a Kárpát-medence és a Balkán fölé hideg és nedves levegő gyűrűzik be. Éjszaka országszerte esőzés várható, 1100 méter felett akár havazhat is. A völgyekben és az alacsonyabban fekvő területeken akár 0 fok, vagy az alatti hőmérséklet is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10-15 fok körül alakul, Zsolna megyében és a Szepességben legfeljebb 8 fok lesz.

Csütörtökön észak-északkelet felől érkezik hideg levegő a térség fölé, 1000 méter körül havazás is várható. Éjszaka 1 és -3, nappal 9-14 fok között alakul a hőmérséklet. A lehűlést erős északi szél kíséri, melynek a sebessége akár a 65 km/h-t is elérheti.

Pénteken is marad a hideg idő, éjszaka a hőmérséklet akár -4 fokig is csökkenhet.

Hétvégén se készüljenek napozásra, változó felhőzet mellett esők, futózáporok kísérik a hideg hétvégét. A völgyekben akár -6 fok is lehet éjszaka, nappal északon 6, másutt 8-14 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.