cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 1., 14:09

Már nem számolhatunk olcsó gázolajjal?

A gázolaj ára a 8. héten ismét a benzin literenkénti ára alá, 1,612 euróra csökkent, és literenként 1,77%-kal, azaz 2,9 centtel csökkent az előző héthez képest. Hasonló a tendencia a rotterdami nagykereskedelmi árak esetében is, ahol a benzin ára tavaly szeptember óta először haladta meg a gázolaj árát.

benzin benzinkút dízel nafta
Fotó: pixabay.com

Hosszabb távon azonban a dízelárakranagyobb a nyomás Európában valószínűleg a finomítói leállások és a geopolitikai problémák miatt.

„A gyenge kereslet ellenére a dízelszegmensre van nagyobb nyomás nehezedik, mivel a Vörös-tengeren folyó hajók elleni támadások és az USA-ban a szezonális karbantartás inkább a gázolaj EU-n belüli árának folyamatos emelkedésének kockázatát jelenti. importált” – mondta Marek Nemky, az XTB pénzügyi piacok elemzője.

A szakértő szerint a jelenlegi áralakulást a kereslet további alakulása fogja meghatározni, ami a szezon beköszöntével még jelentősebben megugorhat.Az üzemanyagok árai azonban nem változhatnak jelentősen a következő hetekben.

Az olaj ára múlt héten 2,2%-kal csökkent, ezen a héten viszont már 2,6%-kal magasabb a 83,74 dolláros (77,35 eurós) hordónkénti (159 literes) Brent olajáron. Jelenleg Nemky szerint az olajár alakulásának nincs egyértelmű iránya, mert a kereslet kilátásai homályosak. Az Egyesült Államokban a nyersolajkészletek 4,2 millió hordóval nőttek a múlt héten.

Oroszországban is gyengébb az olajpárlat-termelés, mivel az orosz finomítók karbantartáson esnek át, de itt az erősebb kereslet és a valószínűsíthetően elégtelen készletek miatt a kormány a következő hat hónapra megtiltotta a benzinexportot.

Az OPEC+ kartell várhatóan a következő negyedévben is bejelenti az olajkitermelés önkéntes csökkentésének folytatását, mivel az olajárak alakulása nem volt olyan pozitív, mint azt várták.

Ez alsó határt jelenthet az olajárak esetleges csökkenésének. Az OPEC+ célja a hosszú távú olajár 80-85 dollár/hordónként.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.