2021. október 30., 12:29

Már nem elég a két adag védőoltás?

Azért is nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma most Magyarországon, mert a korábban megkapott két oltás már nem nyújt elég védelmet - mondta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja szombaton az M1 aktuális csatornán.

vakcináció oltás
Fotó: TASR/AP

Az immunológus hangsúlyozta,

ezért javasolják a szakemberek, hogy 4-6 hónap után mindenki adassa be a harmadik oltást.

A szakértő rendkívül jó döntésnek nevezte, hogy Magyarországon,Európában elsőként, még a nyáron bevezették a harmadik oltás felvételének lehetőségét.

Kérdésre elmondta: a harmadik oltásnál azt kell szem előtt tartani, hogy ha lehet, akkor vektorvakcinára (mint például a Szputnyik) ne egy újabb vektorvakcinát kérjenek az emberek, mert ezek bizonyos esetekben "kiolthatják egymást".

Hozzátette,

a harmadik oltás előtt felesleges PCR-tesztet vagy antitest vizsgálatot végeztetni.

Az utóbbinak inkább akkor lehet értelme, ha később, már jóval az oltás után ellenőrzik az ellenanyag szintjét - mondta Kacskovics Imre.  

Felhívta a figyelmet, hogy

a harmadik vakcinának köszönhetően jelentősen erősödhet az immunválasz a vírus ellen, de nemcsak az ellenanyag szintje, hanem a minősége is javulhat.

Tehát a harmadik védőoltás ha már eltelt 4-6 hónap, újra visszaállítja, sőt sok esetben magasabb szintre emeli az antitest-szintet és a védettséget

- fogalmazott az immunológus.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!