2021. december 14., 08:35

Már a karácsony ellen is támadást indítottak

Karácsony közeledtével ismét felerősödtek azok a hangok, melyek a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét és a köré az évszázadok során épült tradíciókat, szokásokat rasszistának, kirekesztőnek és nőgyűlölőnek tartják. 

Elmebeteg volt a gyújtogató?
Fotó: Twitter
Ég a karácsonyfa

Ennek kapcsán megszólalt Donald Trump volt amerikai elnök is, aki az úgynevezett cancel culture híveire utalva kiemelte:

Nem számít, milyen vallásúak az emberek, a karácsony szellemét, az ünnep hangulatát mindenki egyaránt élvezi, annak ellenére is, hogy megjelentek ezek az őrültek, akik ezt is meg akarják szüntetni, sok más, fontos dologgal egyetemben."

A túlzott politikai korrektség nevében mindent eltörölni akarók évről évre egyre agresszívabb hadjáratot folytatnak karácsony ünnepe ellen, ennek esett áldozatául a Fox News Manhattan belvárosában felállított karácsonyfája.

A múlt héten egy – a rendőri híradások alapján – zavarodott elméjű és többszörösen büntetett előéletű férfi gyújtotta fel az ünnepi jelképet.

A fát a következő napon újra felállították, a ceremónián pedig több résztvevő is felháborodását fejezte ki az esettel kapcsolatban.

A karácsonynak kellene az év legboldogabb időszakának lennie. Nem tudom elképzelni, hogy lehet valaki ilyenre képes – nyilatkozta a The New York Post napilapnak egyikük. Az elmúlt években New York ikonikus karácsonyfáját, a Rockefeller Centre előtt 1931 óta minden évben felállított fenyőt is több bírálat érte. Tavaly Brian Kahn, a Columbia Egyetem kutatója egy cikkben vetette fel a közel egy évszázados tradícióra visszatekintő faállítás beszüntetését.

Kahn az „amerikai kivételesség” jelképének nevezte az évente közel 125 millió ember által látogatott látványosságot, mely szerinte elvesztette ünnepi jellegét és kizárólag kereskedelmi célokra használják fel.

A legnépszerűbb karácsonyi filmek sem maradtak ki a „radírkultúra” bírálataiból. A legtöbb ember alig várja, hogy az ünnepi időszak közeledtével újranézhesse az olyan klasszikusokat, mint az Igazából szerelem, a Holiday, vagy éppen a Télapu, azonban akadnak olyanok, akik ezeket is betiltanák.

A leggyakrabban hangoztatott kritika a filmekkel kapcsolatban, hogy férfi karaktereik sokszor mutatnak „nőgyűlölő” jegyeket, a színes bőrű szereplők alulreprezentáltak, valamint nem kezelnek eléggé érzékenyen egyes társadalmi jelenségeket.

George Bailey egy manipulatív, érzelmi bántalmazó nőgyűlölő – írja az egyik önjelölt kritikus a klasszikus Az élet csoda szép főszereplőjéről Twitter-oldalán. A Disney által készített Télapu című vígjáték Scott Calvin történetét meséli el, aki az ünnepekre átveszi a Mikulás szerepét. Emiatt a főhős magára szed jó pár kilót, mivel – bármennyire is akarják ezt páran másképp gondolni – a hagyományos ábrázolások szerint a Télapó mégiscsak teltebb testalkatú. A filmben aztán később rengeteg viccet szőnek eköré, ezért vannak, akik az egész mozit a túlsúlyos emberek elleni támadásnak tekintik.

Egyébként az amerikai társadalom nagy része is ellenzi a radírkultúra agresszív tevékenységét. A Rasmussen közvélemény-kutató cég egyik felméréséből kiderül, több mint hetven százalék gondolja úgy, hogy a cancel culture irányíthatatlanná vált.

Az effajta törekvés a karácsony jelentőségének csökkentésére nem  csak a tengerentúlon létezik. Az elmúlt hónapban a Vatikán és több európai politikus hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság által kiadott kommunikációs irányelveket tartalmazó dokumentumra, mely az egyenlőség jegyében betiltotta volna többek között a ’karácsony’ szó használatát az uniós intézmények kommunikációja során. A nagy nemzetközi felháborodás nyomán az irányelveket aztán visszavonták.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!