Már 100 ezer liter tejet adott egy tehén Csongrád-Csanád megyében

2020. július 13., 16:30
ma7

Fáklya névre hallgat az a holstein-fríz szarvasmarha, amely teljesítményével aranytörzskönyvet érdemelt ki. A Csongrád-Csanád megye szentesi járásában növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozó, mintegy 900 tehenet és szaporulatát tartó fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. 10 éves tehene eddigi élete során 100 ezer kilogramm (nagyjából 100 ezer liter) tejet adott. A társaság történetében ez a negyedik jószág, amelyik megkapta ezt az elismerést.

Tejelő tehén
Fotó: magro.hu
Fáklya, az aranytörzskönyves tehén

A Holstein-Fríz Tenyésztők Egyesületétől azok a tehenek kapnak aranytörzskönyvet, amelyek életük során legalább 100 ezer kilogramm tejet termelnek.A Csongrád-Csanád megyei agrárvállalkozásnál eddig Fáklya a negyedik jószág, amely elérte ezt a teljesítményt.

A cég vezérigazgatója, Farkasné Márton Katalin a mezőgazdasági vállalkozás eredményességét jelentős részben a szakértő munkatársaknak, a folyamatos fejlesztésnek, így az új állattartási technológiának tulajdonítja.

A szabadforgalmú, robotfejős technológia alkalmazásával a jószágok jól érzik magukat náluk. Akkor esznek, amikor akarnak, akkor állnak be a robotfejőhöz, amikor annak szükségét érzik, és akkor mennek a vízágyra pihenni, amikor szeretnének – szól a beszámoló.

Az aranytörzskönyves listán országosan 1002 jószág szerepel.

A Csongrád-Csanád megyei cégnél ebből 4 tehén kapott már aranytörzskönyvet. A Fáklya névre hallgató szarvasmarha napi 50-55 kilogrammos teljesítményével érte el az elismerést.