2022. november 25., 10:48

Manipulálta egy kísérlet adatait a japán űrhivatal egy kutatócsoportja

Manipulálta az életet a Nemzetközi Űrállomáson szimuláló kísérlet adatait a japán űrkutatási hivatal (JAXA) egy kutatócsoportja - ismerte el az űrügynökség pénteken.

Orvos és 167napig volt az űrben
Furukava Szatosi
Fotó: Wikipédia

A kísérletben nyolc ember vett részt, akiknek stressz-szintjét és mentális állapotát vizsgálták, miközben két hétig elzárt környezetben éltek.

A kutatócsoport a JAXA közleménye szerint a kísérletben részt vevők pszichológiai állapotával kapcsolatban "nagy mennyiségű adatot változtatott meg", és hamisított is adatokat.

Szaszaki Hirosi, a JAXA alelnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a kutatócsoport vezetője az 58 éves Furukava Szatosi japán űrhajós volt, akit részben felelősség terhel a történtekért, mivel ő felügyelte a kísérletet, de nem feltételezik róla, hogy közvetlenül érintett lett volna az adatok meghamisításában.

Furukava eredetileg orvos, aki korábban összesen 167 napot, 6 órát és 13 percet töltött a világűrben.

Szaszaki hozzátette: az űrhajóst felelősségre vonják, de mint hangsúlyozta, ez nem változtat azon, hogy jövőre ő utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Az alelnök bocsánatot kért azért, hogy a "a kísérlet hanyag kezelése rontotta a kutatás adatainak hitelességét, és az egész kutatás tudományos értékét".
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.