Májcisztának hitték, valójában parazita ikertestvére fejlődött egy kislányban

2019. március 22., 10:49
ma7

Parazita ikertestévre fejlődött abban a kisbabában, akinél az orvosok először májcisztát állapítottak meg.

májciszta
Fotó: Archívum

A terhesség alatti vizsgálatokon cisztának nézték a kislány ikertestvérét, aki benne növekedett. Nem ritka, hogy az iker terhesség korai szakaszában az egyik magzat felszívódik ebben az esetben azonban mégsem így történt. Az orvosok a terhesség 35. hetében vizsgálta meg először az édesanyát, ekkor állapították meg, hogy a születendő babájának valószínűleg májcisztája van.

Azonban nem sokkal később, egy másik eljárásnak hála kiderült, hogy nem májcisztáról, hanem egy másik, úgynevezett parazita ikertestvérről van szó, aki köldökzsinóron keresztül kapcsolódott össze a kislány bélfalával.

A nem mindennapi esetet a média is felkapta, így

hamar híre ment a nem mindennapi terhességnek, amit még egy tévés stáb is végig követett egészen a szülés pillanatáig.

Az orvosok végül úgy döntöttek, hogy két héttel azután, hogy felfedezték az ikerhetességet, császármetszéssel világra segítették a kisbabát, ugyanis attól tartottak, hogy a miniatűr magzat esetleg kárt okozhat a kislány hasában.

Úgy tudni, hogy a kislányt Itzamarának nevezték el, akiből végül műtéti úton eltávolították parazita ikertestvérét, aki mindössze 5 centiméter volt és nem rendelkezett fejjel vagy kifejlett végtagokkal, így alkalmatlan volt az életre.