Magyar turistát mentettek meg a Magas-Tátrában

hirek.sk 2013. augusztus 04., 13:19
POPRÁD. Nehéz éjszakájuk volt a Magas-Tátrában szolgáló hegyimentőknek. Több bajba jutott turistának segítettek, köztük egy 24 éves magyar természetjárónak.

A magyar fiatalember edzőcipőben, közönséges hátizsákkal és mobiltelefon nélkül vágott neki a Késmárki-csúcsnak (Kežmarský štít), ahova nem vezet ösvény. A hegy nyugati oldaláról próbált lejutni, de eltévedt  a nehéz terepen és sötétedésig nem tudott biztonságos helyre jutni. Mivel a magyar fiatalembernél nem volt mobiltelefon, fényjelzéssel próbálta magára felhívni a figyelmet. Szerencséje volt, észrevette őt két cseh turista a Kő-pataki-völgyből (Skalnatá dolina), akik értesítették az illetékeseket. A hegyimentőket éjjel két órakor riasztották az eltévedt magyar turistához.

Két hegyimentő indult a bajba jutott férfi segítségére, akik hajnali 5 óra körül akadtak a nyomára. A magyar turista olyan helyen tartózkodott, ahova semmilyen irányból nem vezet járható út. A hegyimentők azonnal értesítették a poprádi (Poprad) helikopteres mentőegységet, amely csörlős kötél segítségével kimentette szorult helyzetéből a felelőtlen természetjárót, akit az ótátrafüredi (Starý Smokovec) helikopterállomásra szállítottak.

A Markíza televízió internetes portálján rámutat: a magyar turista megfelelő felszerelés nélkül vágott neki a rendkívül nehéz terepnek, s nem vette figyelembe, hogy a Késmárki-csúcsra nem vezet járható, turistajelzésekkel ellátott út. A 24 éves fiatalember csak egy szabadidőruhát és egy hegymászásra alkalmatlan edzőcipőt viselt. A hegyimentők szerint az volt a szerencséje, hogy a nála lévő fényjelzővel fel tudta hívni magára a figyelmet, s ez megmentette az életét.

Forrás: tvnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS