2012. április 14., 14:39

Magyar találmánnyal megelőzhető a trombózis

BUDAPEST. A magyar szakemberek által kifejlesztett készülékkel a véralvadásgátló gyógyszeres kezelésre szorulóknak nem kell rendszeresen vérvételre menniük, otthon is ellenőrizhetik vérzékenységük mértékét.

Normális körülmények között a vér csak akkor kezd megalvadni, ha például sérülés során kilép az érpályából. Ez a folyamat a vérzést csillapítja, megállítja. Kóros körülmények között azonban a vér az érpályán belül, a szívben, artériákban, vénákban is megalvadhat, így trombózist, illetve tovább sodródva embóliát okozhat - közli a Deltában elhangzottak alapján a hirado.hu.

A trombózison vagy embólián átesett betegek által szedett gyógyszer gátolja a májban egy véralvadáshoz szükséges fehérje, a protrombin termelését. Az adagolással azonban nagyon kell vigyázni: a túl sok gyógyszer spontán vérzést okozhat, a túl kevés viszont nem véd a trombózis ellen. Ezért nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, az pedig egy magyar találmány segítségével nemsokára jóval egyszerűbb lesz.

A Diagon Kft. szakemberi által kifejlesztett készülék sok beteg életét könnyítheti meg, hiszen akár egy ujjbegynyi vérmintából, laboratóriumon kívül is megállapítható vele az életfontosságú adat. Baleseteknél, háziorvosi rendelőkben, de akár otthoni ellenőrzésre is használható az ötletes magyar találmány. 


Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.