2022. július 20., 13:39

Magyar emlékek nyomában: Róth Imre/Emery Roth – New York (USA)

Talán kevesen tudják, de egy magyar építésznek és leszármazottainak köszönhető New York fellegekig történt “felemelése”. A város első igazi felhőkarcolóit, azaz magasházait a magyar születésű tervező, Róth Imre (1871-1948) álmodta, majd valósította meg.

Róth Imre

Az Egyesült Államokban jó ideje már Emery Roth néven jegyzett zseniális szakember és vállalkozó az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területén, Gálszécsen született. (A ma Sečovce néven Szlovákiához tartozó településen bronzdombormű őrzi emlékét.) Szülei, a helyi vendéglő tulajdonosai, jómódúak voltak, ám apja korai halála után a nyolcgyerekes család elszegényedett, ezért a 13 éves Imrét Amerikába küldték egy már ott letelepedett ismerősükhöz, ahol gyakorlatilag egyedül kellett boldogulnia.

Róth Imre

Chicago-ban mérnöknek tanult és sikeres építész lett. Előtte azonban végigjárta a szamárlétrát: tanoncként kezdett, végül azonban már saját irodát nyitott New Yorkban.

Első megbízásait Róth főként az ottani magyar közösségtől kapta (ilyen például a bécsi szecesszió jegyeit és magyar népi motívumokat is felvonultató református templom, a First Hungarian Reformed Church, amely 1915-ben készült el az Upper East Side magyar negyedében), de egész életében jó kapcsolatokat ápolt óceánon túli honfitársaival. Építészete klasszicista, modern, szecessziós és reneszánsz jegyeket is ötvöz. Tehetsége öröklődött: halála után fiai, Julian és Richard, majd unokája vitték tovább építészirodáját.

Róth Imre

Róth Imre emlékét rengeteg legendás épület őrzi New York városában, Neve igazán a Ritz Hotel Towerrel vált elismertté. Épületei gyakorlatilag minden New Yorkban, Manhattenben játszódó filmben felbukkanhatnak. Számos közülük közvetlenül a Central Parkra néz, nem egy országos műemlékvédelmet élvez.

Hatása nem ért véget halálával, cége, az Emery Roth & Sons számos ikonikus épületet tervezett, például a World Trade Centert, melyet 1973-ban adtak át, majd a 2001. szeptember 11-i terrortámadás következtében megsemmisült.

Róth Imre

 

A két torony pontos helyén ma már két hatalmas fémmedence található, melyekbe folyamatosan csobog a víz. Az emlékpark része egy föld alatti múzeum, a föld felett pedig 2013-ra megépült az USA legmagasabb, 541 méteres épülete, a One World Trade Center.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.