Magyar emlékek nyomában: New York

2019. október 21., 13:38
Farkas József György

A magyarság mindenhol nyomot hagyott.

A New Yorkba érkező magyar emigránsok hagyományosan a város felső keleti részében, Yorkville-ben, a 70. és a 80. utcák magasságában telepedtek le. Akár a többi, hasonlóan bevándorlók által lakott városrészekben, itt is sokáig jellemző volt, hogy sokan nem tanultak meg angolul, hiszen nem volt rá szükségük.

Főleg nők, elsősorban családanyák nem mozdultak ki a környékről, itt végső soron mindent megtaláltak, ami a napi élethez nélkülözhetetlennek bizonyult. 

Hosszú évtizedeken át számtalan jel mutatta a kézzelfogható magyar jelenlétet, ez azonban az utóbbi évtizedekben erőteljesen megfogyatkozott. 

A nagyobb részt a 70-es évek végén készült felvételeken látható helyek jó része mára már megszűnt. Ha valaki mostanság vetődik el a „Nagy Alma” eme negyedébe, már nem tűnik fel számára annak „magyar” jellege, az, hogy az egykoron oly sok magyar élelmiszerbolttal és más üzlettel, étteremmel, könyvesbolttal, utazási irodával, cukrászdával, újságárusító kioszkkal megtűzdelt kerületben jár. 

Fotó: Erdős André

Továbbra is áll viszont a New York-i magyarság központjának számító, 1964-ben létesült Magyar Ház, emellett vallási felekezetek fogadják külön templomban, imaházban az elszármazottakat és utódaikat.

Ugyancsak New Yorkban alapították az Amerikai Magyar Népszava című újságot, amelyet immár több mint 120 éve olvashatnak a nyelvünket értő amerikaiak.

Nagyon köszönöm Erdős André barátomnak a fotókat és a hozzájuk adott magyarázatokat.

Kövesse facebook oldalunkat is!