lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. május 8., 18:18

Magyar emlékek nyomában: József Attila – Xichang (Kína)

Sorozatunkban korábban már beszámoltunk arról, hogy a 20. század egyik legnagyobb magyar költőjének, József Attilának (1905-1937) egykori párizsi szálláshelyét márványtáblával jelölte meg az utókor. Arról is írtunk, amikor Moszkvában, az Idegennyelvi és Irodalmi Intézet udvarán mellszobrot állítottak a költőnek, századik születésnapján. Most újabb hírről értesültünk, ami József Attila megörökítéséről szól – és nem akárhonnan!

József Attila szobor

Kínában ugyanis felavatták a magyar költészet e kiemelkedő személyiségének első mellszobrát, éspedig az egyeteméről is híres Xichang városában, a déli országrész Szecsuan tartományában.  Az ünnepi alkalomra a Covid-járvány terjedése okozta késedelem miatt hosszabb időt kellett várni. A műalkotás elkészítésére másfél éve Jidi Majia, a pekingi Irodalmi Akadémia elnöke kérte fel az alkotót, Kocsis András Sándort, akinek kisplasztikái messze vitték a hírét (elegendő talán Horn Gyula fejszobrára emlékezetni, ami az Európai Unió brüsszeli székházában nyert méltó elhelyezést).

József Attila szobor

A mester Budapesten elkészítette a szobor húsz centiméteres gipszmintáját, amit egy kínai ismerőse vitt magával Pekingbe, ott 3D-s technikával beszkennelték, majd kiöntötték a végleges bronz alakot. Az ünnepélyes avatásra július végén került sor, egy kulturális eseménysorozat keretében, amiről a tartományi sajtó is beszámolt.

József Attila szobor

Hangsúlyozták, hogy ez a nagy magyar poéta első térplasztikai megörökítése a Kínai Népköztársaságban. (Petőfinek már több szobra van az ázsiai nagyhatalomban.) József Attila bronzba öntött emlékének avatásán, amelyen részt vett hazánk csungkingi főkonzulátusának képviselője is, a kezdeményező, Jidi Majia köszönte meg a műalkotást és az erőfeszítéseket, amelyek eredményeként immár Kínában is közvetlenül a háromdimenziós képmás előtt tiszteleghetnek József Attila és általában a magyar irodalom barátai.

Jidi Majia 1961-ben született, napjaink egyik legismertebb, nemzetközi hírű kínai költője, Kína egy etnikai kisebbségéhez, a Yi-hez tartozik. Az 1980-as évek óta számos antológiát publikált és országos irodalmi díjakat nyert, verseit több mint harminc nyelvre fordították le. Magyarul eddig két kötete jelent meg.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.