2023. április 21., 17:33

Magyar emlékek nyomában: Bánky Vilma – Hollywood (USA)

A 20. század első negyedében a némafilmek hódították a közönséget, a műfaj sztárjai pedig bódították rajongóikat. Az Egyesült Államok e vonatkozásban is egyre inkább élre tört a mozi világában, megszerezve hozzá az európai művészek legjavát. Nem hiányoztak közülük a magyarok sem.

Bánky Vilma
Rudolph Valentinóval A sejk fiában.
Fotó: Archívum

A korszak egyik legismertebb filmcsillaga Bánky Vilma (1901-1991) volt, aki ugyan a Tolna megyei Nagydorogon, egyszerű családban Koncsics Vilma néven látta meg a napvilágot, ám Budapestre költözésük után a fővárosban hamar kibontakozott színészi tehetsége. Bár iskolai tanulmányai után gépírónőként állt munkába, később e mellett elvégzett egy filmiskolát (már ilyen is volt!), majd Somlay Artúr magántanítványa lehetett. Rövid prózai színészkedést követően feltűnt a filmvásznon: a Tavaszi szerelem című némafilmben kapott szerepet. Sikere után már 18 éves korában meghívták Németországba, majd Ausztriában és Franciaországban készített filmekben játszott, végül 1925-ben Hollywoodba szerződött. Amerikában a némafilmek romantikus szerelmi történeteinek hősnőjeként egykettőre a legjobban fizetett színészek közé emelkedett, sztárként elképesztő nagyságú összegeket keresett. Riválisai általában utálták, de a közönség imádta, különösen amikor a legjelesebb férfi színészekkel alakított szerelmespárt, például Rudolph Valentinóval A sejk fiában.

Bánky Vilma
Bánky Vilma csillaga
Fotó:  Archívum

A hangosfilm beköszöntével azonban az Amerikában – és a nagyvilágban - már Vilma Banky néven ismert gyönyörű filmsztár csillaga viszonylag gyorsan elhalványult, ehhez magyaros akcentusa is hozzájárult. Színpadon még szerepelt egy ideig, ám az 1930-as évektől már jobbára az üzleti élettel, ingatlanok adásvételével foglalkozott, és közben hobbijának, a golfozásnak élt. Az 1950-es években női golfversenyeken tűnt fel játékosként, és komoly eredményeket ért el, aminek köszönhetően ismét írtak róla a bulvárlapok. Szenvedélyes golfozóként még nyolcvan éves korában is aktívan játszott…

Bánky Vilma
Bánky Vilma
Fotó:  Archívum
1927-ben egy kevésbé ismert amerikai színész, Rod La Rocque felesége lett,  egy évre rá rövid időre férjével hazalátogatott Magyarországra, ekkor találkozott utoljára szüleivel. A sajtó kiemelt érdeklődése kísérte, szinte mozdulni sem tudott az őt mindig körülvevő újságíróktól. Házasságukból nem született gyermek, de több mint egymillió dollárt adományoztak gyerekek oktatására. Háza egyfajta magyar kulturális centrumként működött új hazájában, a rá emlékezők szerint szívesen látott vendégek voltak nála Amerikába vetődött honfitársai, többüknek is segítette ottani boldogulását. Kilencvenéves korában hunyt el egy hollywoodi kórházban, szívelégtelenségben. Férjéhez hasonlóan Bánky Vilma hamvait is a tengerbe szórták.  A filmsztárok sétányán csillag őrzi az emlékét Hollywoodban.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.