2023. szeptember 12., 08:54

Magyar barlangászok is mentették az amerikai barlangászt az 1000 méter mély török barlangból

Egy héttel az után, hogy mintegy ezerméteres mélységben rosszul lett, kedd hajnalban sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából - közölték a török hatóságok.

amerikai barlangász
Fotó: Magyar Barlangi Mentőszolgálat

"Mark Dickey kijutott a Morca-barlangból. Jól van, és a helyszínen lévő orvosi szolgálat gondoskodik róla" - közölte a Törökországi Barlangkutató Szövetség.

A gyomorvérzés miatt szeptember 2-án rosszul lett, 40 éves, tapasztalt barlangász mentésén nemzetközi mentőcsapat dolgozott, köztük magyarok is. Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt.

Dickey egy nemzetközi expedícióval a Törökország harmadik legmélyebb barlangjának tartott Morca-barlangot akarata feltérképezni.

Mivel állapota miatt egyedül nem tudott a felszínre jutni, kimentése hordágyon történt.

Őrült, őrült kaland. Csodálatos megint kint lenni"

- mondta a felszínre érkező kutató a köré sereglő újságíróknak.

Dickey köszönetet mondott a török kormánynak, hogy lehetővé tette a mentés gyors megkezdését, és ezzel megmentette az életét. Egyúttal megköszönte a segítséget a nemzetközi barlangászközösségnek, köztük a török és magyar barlangi mentőknek.

Az amerikai barlangászhoz elsőként a magyar mentőcsapat, köztük egy orvos ékezett le szeptember 3-án.

Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen betegség okozta Dickey rosszullétét.

A barlangász kedden elmondta, hogy a barlangban sok vért hányt. "Egyre nehezebb volt, hogy öntudatomnál maradjak, és egy ponton már úgy éreztem, nem jutok ki élve" - mesélte az újságíróknak.

A mentést nehezítette, hogy nagyon meredek, függőleges szakaszokon kellett átkelni, illetve a vízszintes szakaszokat sárban és hideg vízben gázolva kellett megtenni.

A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.

A barlangot bizonyos szakaszokon kiszélesítették, a függőleges részeken köteleket rögzítettek a hordágy felhúzásához, és pihenőket is kialakítottak a mentés megkezdése előtt.

A barlangi mentők szombaton indultak felfelé Dickey-vel, aki előzőleg infúziót és vért kapott.

Az Európai Barlangi Mentők Szövetségének közleménye szerint több, a helyszínen tartózkodó barlangi mentő még a barlangban maradt, hogy eltávolítsa a köteleket és a mentéshez használt egyéb felszereléseket.

A szervezet köszönetet mondott a több országból érkező barlangi mentőknek, akik részt vettek a sikeres akcióban.

"Hihetetlen örömmel tölt el minket, és nagyon megkönnyebbültünk" - írták a sikeres mentés után Mark Dickey szülei közleményben.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.