Magyar állami kitüntetést kapott Szanyi Mária és Mács József

hirek.sk 2014. szeptember 30., 13:55
POZSONY. Áder János köztársasági elnök által odaítélt, rangos magyar állami kitüntetést vett át Szanyi Mária pedagógus, néprajzkutató és Mács József író Magyarország pozsonyi nagykövetségén.

 

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt kitüntetéseket Balogh Csaba nagykövet adta át Szanyi Mária néprajzkutatónak, pedagógusnak, aki Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült, valamint Mács József írónak, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának, aki a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

Mács József számára, mint mondta, az írói életműve elismeréseként megítélt kítüntetés meglepetést jelentett, ugyanakkor nagy örömmel fogadta azt.

Szanyi Mária a felvidéki magyarság hagyománykincsének összegyűjtéséért és továbbörökítéséért, valamint a felvidéki magyar fiatalok körében végzett tehetséggondozó munkája elismeréseként kapta a kitüntetést.

Elmondta: megtiszteltetés számára a kitüntetés, s azt elsődlegesen azok nevében veszi át, akik ugyanolyan fontosnak érezték az iskolákban a hagyományápolást, mint ő, s ezzel hozzájárultak életművéhez.  

 

Balogh Csaba nagykövet az ünnepélyes átadón mondott beszédében azt hangoztatta: a kitüntetések is részei annak a folyamatnak, amellyel Magyarország az elmúlt néhány évben az 1990 előtti időszakot jellemző hiányosságokat igyekszik pótolni, azét az időszakét, amikor kevésbé volt mód arra, hogy Magyarország elismerje az ország határain kívül élő honfitársak által a magyar nemzet és kultúra javára végzett teljesítményeket.Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS