2020. május 20., 06:05

Ma van a méhek világnapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) döntése értelmében 2018-tól május 20-a lett a méhek világnapja. Az ENSZ ezzel nemcsak a méhekre, hanem a méhészek munkásságára is felhívta a figyelmet.

Fotó: pixabay.com

A dátum pedig egyáltalán nem véletlen, ugyanis 1734. május 20-án született az európai méhészet egyik legkiemelkedőbb alakja, a szlovén származású Anton Jansa. Jansa a Habsburg udvar bécsi egyetemének a méhészkedés tudományát oktató tanára volt, akit már akkor megbecsültek munkásságáért. Később ő lett az első osztrák méhészeti iskola vezetője is.

Az elmúlt években világszerte jelentősen megritkultak a méhállományok. Nem csoda, hiszen a probléma leginkább emberi eredetű. A helytelen vegyszerhasználat okozhatja a méhek pusztulását, a környezeti károk mellett pedig még az életterük is egyre csökken.

A méhészek feladata, hogy a még meglévő veszélyeztetett fajokat megóvják, s ha lehet, új életet biztosítsanak számukra.

Világszerte ez a mottó köszönt vissza ránk: ,,Ha védjük a méheket, akkor óvjuk a természetet is! Ha sok mézet fogyasztunk, akkor védjük a saját egészségünket!”

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.