2020. október 4., 11:58

Ma tesznek esküt a svájci gárda újoncai

Hiába érkezik kevesebb hívő és turista, a koronavírus-világjárvány új kihívást teremtett Vatikán Állam biztonsági szolgálatában is a Svájci Gárda új tagjai szerint, akik vasárnapi eskütételük előtt a pápai testőrség vatikáni kaszárnyájánál nyilatkoztak az MTI-nek.

svájci gárda
Fotó: TASR / AP
Archív felvétel

Harmincnyolc újonc teszi le esküjét

a pápai paloták belső kertjeként ismert Szent Damáz-udvaron. Egyenként, saját nyelvükön esküdnek hűséget, jobb kezük három első ujját a Vatikán zászlaja előtt a magasba tartva a Szentháromság jeleként.

Az eskütételt hagyományosan május 6-án tartják

annak emlékére, hogy 1527-ben ezen a napon áldozta fel életét száznegyvenhét gárdista VII. Kelemen pápa védelmében V. Károly csapataival szemben. A járvány miatt azonban az ünnepélyes esküt mostanra halasztották. Kizárólag az újoncok szűk rokonsága lehet jelen az ünnepségen.

„Festőként diplomáztam, Svájcban elvégeztem a katonai szolgálatot, és utána a Svájci Gárdisták újonciskolájába jelentkeztem, sikerült a felvételi és alabárdosként elvégeztem az iskolát, mostantól a Svájci Gárda tagjaként folytatom a szolgálatot” - mondta az eskütétel előtt Jonas Blumenthal az MTI-nek.

svájci gárda
Fotó:  TASR / AP
Archív felvétel

A hatalmas, piros tollú sisakban még fiatalabbnak tűnő huszonegy éves fiatalember Grigione (Graubunden) kantonból, az olasz nyelvű Messocóból költözött a Vatikánba. Hozzátette: „valami mást, különbözőt kerestem, olyasmit, amit Svájcban sem teljesíthet mindenki, és ezt a Svájci Gárdánál találtam meg (..)

barátaim először nem vették komolyan a döntésemet, de most már büszkék rám.

A Vatikánváros római kapuiban is látható színes egyenruhás alabárdosok az apostoli palotákban és a pápai állam más pontjain is délelőtti, délutáni és éjszakai turnusban végzik munkájukat.

„A Vatikán területét napról napra ismerjük meg, minden szolgálati helyen valami újat lehet látni, megfigyelni. A szentatyával munka közben találkozunk, néha még rövid beszélgetésre is lehetőségünk van a pápával” - mondta el.

A szintén eskütételre készülő Joshua Lunghi hangsúlyozta, hogy

a svájci gárdisták nem „dekorációt” jelentenek, „aktív, napi huszonnégy órás, évi 365 napos szolgálatot végzünk”.

Megjegyezte, hogy az újoncok egészen más helyzettel találták szemben magukat az idősebb gárdistákhoz képest.

A járvány teljesen új kihívást képvisel biztonsági szempontból is,

mivel mindent korlátoz, és megváltoztatta a Vatikán életét is” - jelentette ki. Hozzátette, a három hónapon át teljesen üres Szent Péter tér látványa sokként érte őket. A hívők és turisták eltűntek, de ettől még a biztonsági figyelem nem enyhült.

„Veszély mindig és több irányból érkezhet, de kijelenthetjük, hogy megfelelő kiképzést kapunk, minden veszéllyel szemben készen állunk a cselekvésre, semmi nem okoz számunkra problémát” - hangoztatta Lunghi alabárdos.

A svájci gárdisták erősségének nevezte, hogy mindegyikük legalább három nyelven beszél, valamint leszerelésük után is könnyen találnak munkát a biztonsági szakmában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.