2022. augusztus 5., 12:21

Lökd ide a sört! De mennyit is? Rekordalacsony a sörfogyasztás Szlovákiában - Videóval

Az Aranyökörben, a haveri körben a sikereidet még értékelik - valahogy így szól a Fonográf együttes slágerének egyik sora.

Csökkent a mennyiség
Fotó: Facebook/ma7
Illusztráció

Manapság már korántsem számítana sikernek a félliteres kriglik folyamatos emelgetése. Legalábbis Szlovákiában mintha kevésbé lenne népszerű ez a kesernyés, habos nedű. A bársonyos forradalom idején, 1990 táján még évente közel egy hektoliter sör jutott minden lakosra (a csecsemőket is beleértve), aztán valahogy csökkent iránta az érdeklődés. Eltelt vagy negyed század, amikor ismét megnőtt a sörfogyasztás, olykor elérte az évi 70 litert is.

A koronavírus-járvány előtti időkben a sörfőzdék tulajdonosai már a tenyerüket dörzsölhették, ám jött a pandémia és a sörivók legfeljebb otthoni magányukban hörpintgettek a krigliból, nem is annyira a lehetséges berúgástól, mint inkább az asszony mérges pillantásaitól tartva.

2021-ben érte el a sörfogyasztás a 30 éves minimumot: alig több mint 60 liter jutott egy személyre, ami közel 8 literrel volt kevesebb, mint a pandémia első évében, 2020-ban.

A statisztika közreadását a Sör Világnapjára időzítették, ami mindig augusztus első péntekjére esik. Nos, ez a nap épp most van.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.