2022. február 11., 14:48

Létezhet egy élhető bolygó egy fehér törpe körül

Egy haldokló nap, vagyis egy "fehér törpe" közelében létezhet egy bolygó, melyen lehetséges az élet egy új kutatás szerint.

Lehet, hogy van ott élet
Fotó: Wikipédia
Fantáziakép egy fehér törpéről

Ha az eredmények megerősítik, ez lenne az első, az élethez szükséges feltételekkel rendelkező planéta egy fehér törpe közelében - írta a Royal Astronomical Society havi közleménye alapján a BBC hírportálja.

A kutatást vezető Jay Farihi, a Unversity College London tudósa azt mondta, a megfigyelés meglepte a csillagászokat.

Míg a nagyon nagy csillagok haláluk után fekete lyukakká válnak, a kisebbek, mint a Nap, fehér törpék, vagyis olyan csillagok lesznek, amelyek felélték összes magüzemanyagukat, és külső rétegeiket elveszítették. Általában bolygóméretűek, és kialakulásukkor kékesfehér fényt bocsátanak ki.

A kutatócsoportnak nincs közvetlen bizonyítéka, hogy a bolygó létezik, de a fehér törpe élhető zónájában lévő 65, holdméretű égitest mozgása arra utal, hogy ott van. A struktúrák egymástól való távolsága nem változik, ami azt jelentheti, hogy egy közelükben lévő bolygó gravitációs ereje hat rájuk.

Sokkolta a kutatócsoportot. A mozgás annyira pontos volt, hogy azt nem lehetett csak úgy kitalálni"

- mondta Farihi.

A szóban forgó fehér törpét még 1917-ben felfedezték és Van Maanen-csillagként ismerik. Egy akkoriban készült spektrográfiai lemez alapján 2016-ban azonosítottak egy bolygót is a csillag körül, ami azt  jelenti, hogy egy exobolygóról már több mint 105 évvel ezelőtt készült felvétel, csak ezt akkoriban senki nem tudatosíthatta.

A csillagok körüli élhető zóna egy olyan sáv, melyben a víz folyékony halmazállapotban létezhet, ezáltal életet tarthat fenn. Ha közelebb lenne a csillaghoz, akkor túl forró lenne, ha távolabb, túl hideg, a zónán belül azonban "éppen jó" a hőmérséklet.

Hogy ott valóban van-e élet, arról közvetlenül sosem fogunk tudni meggyőződni, mivel a csillag - bár a Naphoz legközelebb található fehér törpéről van szó - mintegy 214 fényévre van tőlünk és szabad szemmel nem is látható.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.