2018. május 25., 16:50

Vádat emeltek Harvey Weinstein ellen

Nemi erőszak, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt letartóztatták Harvey Weinstein producert - jelentette be pénteken a New York-i rendőrség.

201712171655390.harvey_weinstein_1280_gettyimages-452960956.jpg
Médialapozó

Az egykori filmmogul péntek reggel feladta magát a New York-i rendőrségen, egy manhattani bíróság még a nap folyamán hivatalosan vádat emel ellene.

A rendőrség közleménye szerint Weinsteint két nő sérelmére elkövetett nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, erőszakos nemi közösüléssel és szexuális bűncselekménnyel fogják megvádolni. A közlemény nem nevezte meg az áldozatokat.

Több mint 70 nő vádolta meg a Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat társalapítóját nemi erőszakkal, szexuális zaklatással 2017 októbere óta, amikor a The New York Times és a The New Yorker amerikai napilapok feltárták a producer zaklatási ügyeit. 

A botrány kirobbanása után Harvey Weinsteint eltávolították a cég éléről, az amerikai filmakadémia pedig megvonta tőle a tagságot. A bukott filmmogul ellen New Yorkban, Los Angelesben és Londonban is rendőrségi vizsgálat folyik a bejelentések alapján.

A 66 éves Weinstein helytelen szexuális viselkedését elismerte, de következetesen tagadja, hogy valaha közös megegyezés nélküli nemi aktusban vett volna részt.

A hóna alatt könyvekkel a rendőrségre érkező Weinstein erőltetetten elmosolyodott a fotóriporterek és újságírók hada előtt. Percekkel később megbilincselve átszállították őt egy manhattani bíróságra, ahol ismertetik a vádakat, és az óvadék ellenében való szabadlábra helyezés feltételeit.

FRISSÍTÉS:

Harvey Weinstein ellen vádat emeltek  pénteken New Yorkban. Az illetékes bíróság egymillió dollár óvadék ellenében szabadon engedte a bukott filmmogult. A bíróság elrendelte, hogy elektronikus nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el New York és Connecticut államot. Útlevelét is bevonták.

A bíróság két nő sérelmére elkövetett nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, erőszakos nemi közösüléssel és szexuális bűncselekménnyel vádolta meg Weinsteint, aki péntek reggel adta fel magát a New York-i rendőrségen.

"Ez a vádlott arra használta fel helyzetét, pénzét és hatalmát, hogy fiatal nőket olyan helyzetbe hozzon, amelyben képes volt szexuálisan megbecsteleníteni őket" - hangsúlyozta Joan Illuzzi-Orbon, a manhattani ügyészség illetékese a bíróságon.

A pénteken ismertetett vádak egy 2013-ban és egy 2004-ben történt esetből erednek a manhattani ügyészség közleménye szerint. Sem a New York-i rendőrség közleménye, sem az ügyészség közleménye nem nevezte meg a sértetteket.

"Weinstein úr mindig is fenntartotta, hogy soha senkivel szemben nem tanúsított közös megegyezés nélküli szexuális magatartást. A mostani eljárás sem változtatja meg ezen álláspontját. Nem ismerte el bűnösségét és teljeséggel reméli, hogy fel fogják menteni a vádak alól" - közölte a vádemelés után Benjamin Brafman, Weinstein ügyvédje, aki 2011-ben Dominique Strauss-Khant képviselte egy hasonló bírósági ügyben New Yorkban, elérve a volt IMF-vezér felmentését.  

 Az ügyvéd annak a véleményének adott hangot, hogy az esküdtszék nem fog hinni Weinstein vádlóinak, hacsak az esküdteket nem fogja befolyásolni az a mozgalom (a Mee Too mozgalom), amely ezt az ügyet felszította.

Amerikai sajtóértesülések szerint az egyik sértett Lucia Evans, akit kezdő színésznőként 2004-ben a filmmogul orális szexre kényszerített. Evans az első nők között volt, akik az újságíróknak feltárták ügyüket.

"Ez egy emocionális pillanat. Megkönnyebbültünk, és hálásak vagyunk azért, hogy igazságot fognak szolgáltatni" - közölte Carrie Goldberg, Evans ügyvédje az AP amerikai hírügynökséggel.

Több mint 70 nő - köztük Salma Hayek, Ashley Judd, Rose McGowan és Gwyneth Paltrow - vádolta meg a Miramax filmstúdió és a Weinstein-vállalat társalapítóját nemi erőszakkal, szexuális zaklatással 2017 októbere óta, amikor a The New York Times és a The New Yorker amerikai napilapok feltárták a producer zaklatási ügyeit.  

A botrány kirobbanása után Harvey Weinsteint eltávolították a cég éléről, az amerikai filmakadémia pedig megvonta tőle a tagságot. A bukott filmmogul ellen New Yorkban, Los Angelesben és Londonban is rendőrségi vizsgálat folyik a bejelentések alapján.

Rose McGowan, aki szintén az elsők között vádolta meg Weinsteint, pénteken szürreálisnak nevezte, hogy a letartóztatott filmmogult bilincsben vitték a rendőrségről a bíróságra.
"Nem gondoltam volna, hogy eljön ez a nap. Ez egy hatalmas döfés a hatalommal való visszaélés szívébe" - hangsúlyozta az NBC televízió Megyn Kelly Today című műsorában.

201712171655390.harvey_weinstein_1280_gettyimages-452960956.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.