Lehet egy sünből jó házi kedvenc?

ma7 2019. június 12., 10:36

Sokan imádják ezeket a kis tüskés állatokat, és szívesen tartanák őket háziállatként. A legelső kérdés, amit tisztázni kell, törvényes-e sünit tartani? A másik pedig, hogy egyáltalán jó háziállat válik-e belőle?

Fotó: magyarmezőgazdaság.hu

A Magyarországon őshonos keleti sünt senki ne fogja be. Védett állatról van szó, így csakis a természetben csodálhatjuk. Ha valaki nagyon szeretné magának a világ egyik legédesebb állatát, nem kell lemondania róla. Hazánkban is elérhető a népszerű afrikai fehérhasú törpesün, melyet törvényesen is tarthatunk.

Fontos átgondolni kétszer is, vállaljuk-e a sünt háziállatként. Tudni kell, hogy nem lesz egy simulékony házi kedvenc, de akinek türelme és kitartása van, biztosan felfedezi a tüneményes belsőt a szúrós külső mögött. Mielőtt bárki belevágna ebbe a kalandba, fontos tisztázni néhány alapvető kérdést.

Mit eszik a sün?

A sün szereti az aljnövényzetben előforduló rovarokat, kukacokat, csigákat és békákat. Ha nincs mód ezzel etetni, apró szemű cica- vagy kutyatápot kell venni neki. Kaphat néha keményítőmentes zöldségeket, gyümölcsöt, vagy egy kis fűszermentes sovány húst. A tejet inkább kerüljük. Friss vizet is adjunk neki.

A sünik hajlamosak az elhízásra, ami egészségügyi problémákhoz vezethet, így csak óvatosan kényeztessük őket a finomságokkal. Mindig álljon rendelkezésükre egy futókorong, hogy mozoghassanak.

- tanácsolja Sydney Brehm, a Sweetwater Creek Állatkórház állatorvosa.

Fotó: magyarmezőgazdaság.hu

Tartja a mi menetrendünket?

A sün éjjel igazán aktív. Amikor mi alszunk, akkor a legmozgékonyabb. Ha éjjeli baglyok vagyunk, több időt tölthetünk vele. Jól ki kell használni az együtt töltött időt, egyrészt a szelídítésére, másrészt rendszeresen meg kell fürdetni és a körmét vágni. A hőmérsékletre mindig ügyeljünk. Ha nagyon leesne, a sün hibernálni kezdheti magát, ami nem szerencsés, hisz bele is pusztulhat az idő előtti téli álomba. Az ideális (szoba)hőmérséklet számára a 24 Celsius-fok.

Összebújhatunk a süninkkel?

A sünről elmondható, hogy egy magányos állat. Egymással is általában csak párzási időszakban érintkeznek. Ha nagyon fiatalon kerül egy családhoz a süni, és folyamatosan szeretgetik, tenyérbe veszik, van esély arra, hogy barátkozóbb típus legyen. Érdemes résen lenni, hisz a tüskéi szúrnak, különösen mikor összegömbölyödik. Ez legtöbbször akkor történik meg, mikor alszik, vagy ha fél valamitől. Eleinte érdemes kesztyűben szeretgetni a szúrós házi kedvencet.

Képgalériánk:
Fotó: magyarmezőgazdaság.hu

Jól megfér más háziállatokkal?

A sünök rendkívül aktívak, sokat mozognak a szabadban, ezért állatkínzás lenne csak a ketrecben tartani kis kedvencünket. Amikor kiengedjük, lehetőleg kerülje a többi háziállatot. A kutyákkal és a macskákkal ugyan együtt tud létezni, de általában nem kerülnek közeli barátságba. Csakis felügyelet mellett érdemes őket egy légtérbe engedni, így biztonságos, hisz a sün könnyen megszúrhatja őket.

Mindent figyelembe véve elmondható, hogy a sünik nagyon aranyosak, de nem a legjobb háziállatok. Nagy felelősség befogadni őket az otthonunkba. Ne felejtsük, mindig az állat boldogságát kell szem előtt tartani.

0 HOZZÁSZÓLÁS