2021. január 7., 17:35

Légörvényeket neveznének el migránsokról Németországban

Bizonyos éghajlati jelenségeknek, mint például a hurrikánoknak neveket adnak a szakemberek, azonban a sokféleség elősegítése érdekében Németországban bevándorló hátterű neveket viselnek majd a ciklonok.

Ciklonok nevek
Fotó: Archívum
Illusztráció

A meteorológusok meghatározása szerint a ciklon közel függőleges tengelyű légörvény. Rendkívül összetett képződményről van szó, viselkedése egyebek mellett függ a benne lévő hőmérséklet vízszintes és függőleges eloszlásától, a ciklon földrajzi helyzetétől, az alatta fekvő felszín minőségétől és még sok minden mástól. A néhány száz kilométer átmérőjű trópusi ciklon, azaz a hurrikán (Ázsiában tájfun) is a ciklonok családjába tartozik, de ide számítanak az esetenként akár 2-2,5 ezer km átmérőjű, sokkal szelídebb, de bonyolultabb szerkezetű, mérsékeltövi ciklonok is.

Most arról érkezett hír, hogy Németországban kampány indult annak érdekében, hogy bizonyos éghajlati jelenségeket bevándorló eredetű nevekkel lássanak el. A kampány mögött a New German Media Makers nevű szervezet áll.

Bevándorló országban élünk. Ennek ellenére a hőmérsékleti csúcsoknak és mélypontoknak szinte mindig csak olyan neveik vannak, mint Gisela vagy Helmut. Ideje ezt megváltoztatni”

- olvasható a kezdeményezés honlapján. Hozzáteszik: a németeket Ahmetnek, Chanának, Khuê-nak és Romaninak is hívják.

Németországban nagyjából bárki elnevezhet egy ciklont vagy anticiklont 240–360 euró ellenében. A pénzt a Berlini Szabadegyetem Meteorológiai Intézetének (Free University of Berlins Institute of Meteorology) kell befizetni. Az összegből hallgatói projekteket finanszíroznak, és a nevek a hivatalos időjárás-jelentésekbe is bekerülnek.

A kezdeményezés révén tizennégy név szerepel majd ezekben 2021-ben. Idén Németország időjárási eseményei arab és török ​​eredetű neveket kapnak, mint például Ahmet, Cemal és Jussuf, valamint Božena, Bartosz, Irek, Dragica, Goran és Chana, amelyek cseh, lengyel, délszláv és héber eredetűek.

A kezdeményezést a német bevándorlásügyi hivatal is üdvözölte.

Ahmet vagy Alex, a lényeg az időjárás jelentés! 2021-ben ez is olyan változatos lesz, mint a társadalmunk, ami egy jó dolog”

- írták a Twitteren.

Az időjárási jelenségek elnevezése önmagában azonban - úgy tűnik - nem lesz elég. A kezdeményezés honlapján arról is értekeznek, hogy a bevándorló elnevezések csak szimbolikusak, fontosabb, hogy a társadalom sokszínűsége mindenütt látható legyen. Szerintük ehhez szükség van a médiára. Éppen ezért azt javasolják, hogy 2030-ra a médiában dolgozók 30 százaléka legyen bevándorló hátterű.

A célokat több migránspárti szervezet is támogatja, azonban a támogatók között feltűnik egy olyan szervezet is, amely a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok kifizetési listáján is szerepel.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.