Lavinában szörnyethalt egy veterán skót hegymászó a világ második legmagasabb hegycsúcsán

2021. július 26., 16:22
ma7 | MTI

Lavinában szörnyethalt Rick Allen veterán skót hegymászó a világ második legmagasabb hegycsúcsán, a K2-n - jelentették be hétfőn az alpinista társai és pakisztáni illetékesek.

Pakisztán
Fotó: képünk illusztráció

A nemzetközileg ismert 68 éves hegymászó egy új útvonalat akart megnyitni a hétvégén a 8611 méter magas hegycsúcs délkeleti oldalán,

amikor egy lavina elsodorta. Két társa sértetlenül túlélte a balesetet.

Az expedíció szervezői szerint a szerencsétlenül járt hegymászót családtagjaival és barátaival egyetértésben a K2 lábánál temetik el.
Újabb csúcshódításával Allen egy brit gyermekjóléti karitatív szervezetnek gyűjtött adományokat.

A skót hegymászót már 2018-ban halottnak hitték néhány napig, mivel a világ 12. legmagasabb hegycsúcsáról, a 8047 méteres Broad Peakről leereszkedve eltűnt egy időre. Végül meglátták a hátizsákját, és akkor sikerült megmenteni az életét.

Az idei mászószezonban már hat hegymászó lelte halálát a pakisztáni hegycsúcsokon, közülük öt a K2-n. Három odaveszett mászó - egy pakisztáni, egy izlandi és egy chilei - holttestét annak ellenére sem sikerült megtalálni, hogy a pakisztáni mentők több kísérletet is tettek felkutatásukra a hadsereg segítségével.

A Himalája e csúcsán időnként nagyon kegyetlen az időjárás, akár óránként 200 kilométeres szél is tombolhat, a hőmérséklet pedig olykor mínusz 60 fokra süllyed.

A hegycsúcsot januárban elsőként sikerült megmásznia télen egy tízfős nepáli alpinistacsoportnak.
A Broad Peakről visszatérőben egy hete tűnt el egy kézujjak nélküli dél-koreai férfi, akinek az első fogyatékos emberként sikerült megmásznia a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát. Az 54 éves Kim Hong Binnek 7900 méteres magasságban veszett nyoma, a rossz idő miatt nem is tudtak rögtön a keresésére indulni.

Kövesse facebook oldalunkat is!