2021. október 10., 19:24

Lanna fővárosa - Csiang Mai II.

 Thaiföldre általában január–februárban utazunk, ám Csiang Mai környékére nyáron is érdemes elmenni. December végétől Szongkránig (a thai Újév április 13–15.) a déli tengerparton csodálatos, fürdésre alkalmas, meleg idő van. Utána azonban beköszönt a monszun, hullámzik a tenger és szinte naponta szakad az eső. Ez bizony nem olyan kis permetezés, mint amihez mi hozzászoktunk. Északon a Himalája keleti lábujjánál hűvösebb a klíma és a szmog sem olyan gyakori, mint Bangkokban.

Wat Céd Jod tévadákat ábrázoló domborműveit Tilokarat király rokonairól mintázták
Fotó: A szerző felvétele
Wat Céd Jod tévadákat ábrázoló domborműveit Tilokarat király rokonairól mintázták

Csiang Maiban templom templomot ér, és bármikor látogatható. Ám ha ennyi templom van, akkor hol laknak az emberek? Igen, a templomokban! Persze ez csak árnyaltan értendő, hiszen a buddhista hagyomány megköveteli, hogy minden férfi életének egy bizonyos szakaszában szerzetesnek álljon. A vállalatok fizetett szabadságot adnak az alkalmazottaknak, amíg azok a kolostorban vannak. Általában azonban a szülők gyermekkorban adják szerzetesnek a fiukat. Miután a szerzetesek leborotválják a srácok haját és szemöldökét, az apa és az anya vizet önt a fiú fejére. Hitük szerint ezzel a vízzel nemcsak a hajmaradványokat, hanem a suhancok addig elkövetett vétkeit is lemossák.

Ezek után a legénykék kolostorban laknak mindaddig, míg szerzetesek maradnak. Természetesen ez az idő rövidebb vagy hosszabb is lehet. Minimum egy hét, de akár életük végéig is szerzetesek maradhatnak.                                                                            

Mint bárhol Thaiföldön, itt is érdemes motorkerékpárt bérelnünk. Egyrészt két-három euróért egész nap motorozhatunk, másrészt rengeteg időt takarítunk meg. A közlekedési szabályokat azonban jó, ha betartjuk, mert itt a turistákat is megállíthatja a rendőr, nem úgy, mint a tengerparton. Rögtön az első nap belecsúsztam egy ellenőrzésbe. Igaz, a kelleténél gyorsabban hajtottam, nem volt rajtam sisak és semmiféle irat nem volt nálam. Így a rendőrök hihetetlenül udvariasan, hajlongva, bocsánatot kérve, de mégiscsak megbüntettek 500 bahtra, ami ugyebár úgy kb. 15 eurónak felel meg. Na, innentől kezdve sokkal nyugodtabban motoroztam, mert tudtam, hogy ha már egyszer megbüntettek, akkor három napig nem büntethetnek meg. Így is történt, sőt egy héten át szinte minden nap megállítottak, és még az utolsó napon sem kellett fizetnem, mert felmutattam a büntetésről szóló igazolásomat.  

Wat Céd Jod

Thaiföldön lépten-nyomon tanúja voltam az idegen kultúrák megbecsülésének. Számos olyan templom épült az egykori Lanna területén, ami nem a lanna stílus jegyeit hordozza. Jó példa erre Wat Céd Jod temploma.

Wat Céd Jod körül számos kígyószobor látható, melyet a kígyó évében született zarándokok adományoztak a templomnak
Fotó:  A szerző felvétele
Wat Céd Jod körül számos kígyószobor látható, melyet a kígyó évében született zarándokok adományoztak a templomnak

Tilokarat király az ellenségnek számító Burmába küldi néhány szerzetesét, hogy tanulmányozzák a bagani templomokat. Így született meg 1455-ben részben a bagani, részben pedig az indiai Bihar állambeli Mahabodhi templomának mintájára Céd Jod szentélye. Mivel a viharn tetején hét torony van, Héttorony Templomának nevezik az itt élők. Céd thai nyelven ugyanis hetet jelent, a jod pedig csúcsot. Falain 70 tévadát ábrázoló dombormű van, melyeket Tilokarat király rokonairól mintáztak.

A 7-es szám nem véletlenszerű, hiszen hitük szerint a mennyországnak hét szintje van. Ezért a királyi csatrák száma is általában hét.

1477-ben ez a templom adott otthont a 8. buddhista világtanács találkozójának, amelyet a 2000 éves buddhizmus emlékére rendeztek. Mivel a templom a kígyó évében születettek zarándokhelye, az épület körül rengeteg kígyószobor látható. A viharn tetejére belülről lehet feljutni. A Budha szobor két oldalán vezet fel a lépcső. Európai ember sok furcsasággal találkozik errefelé, ám a szabályokat be kell tartanunk, akkor is, ha fáj. Nőknek szigorúan tilos a tetőre menni. A viharn körül több lanna stílusú csedit is láthatunk. Ezek közül a legnagyobb Tilokarat király végső nyughelye. Wat Céd Jod uboszotja (szertartásterem) a templomegyüttes északkeleti részén található. 

Wat Céd Jod új uboszotja
Fotó:  A szerző felvétele
Wat Céd Jod új uboszotja
Wat Ram Poeng

Figyelemre méltó meditációs központ és a legszebb öregotthon, amit valaha is láttam. Szerzetesrendjét 1492-ben alapították. Csedijét még a XVI. században emelték. Ezt a komplexumot állandóan fejlesztik és nagyon népszerű a külföldiek körében is. Akárcsak az Umong meditációs központ, ez is Csiang Mai zöld övezetében van a Doi Szuthep hegy tövében. Fő viharnját nemrégiben építették át és gyönyörű arany nagákkal díszítették. Könyvtárépülete is lenyűgöző. Ötszáz éves csedije errefelé szokatlan stílusú. Kis fülkéibe süllyesztett szobraival az angkori Neak Pean szentélyére emlékeztet. Míves harangtornya (ho rakang) felső szintjén a harang, alul pedig a dob foglal helyet. Tetőszerkezete egy praszat tornyára emlékeztet. Érdekességképpen megemlíteném még a Buddha lábnyomát megörökítő pavilont.

Thevada szobrok a Wat Szaen egyik szentélyének oldalán
Fotó:  A szerző felvétele
Thevada szobrok a Wat Szaen egyik szentélyének oldalán
Wat Szaen Muang Ma Luang

Nehéz lenne eldönteni vajon melyik a legszebb drágaköve Észak rózsájának. Magáért beszél, hogy az általam legszebbnek tartott templom az értékelések alapján csak az 53. helyen van a rangsorban. Pedig ez a szent hely is az óvárosban van. Egy dolog biztos, különös titkok lengik körül Wat Szaen Muang Ma Luang templomát. Azért is fura az egész, mert a templomot arról a Szaen Muang Ma királyról nevezték el, aki Wat Luang csedijét (ez a legjelentősebb csedi) építtette. Ráadásul a gyönyörű új templomépületek mögött ott van az a nagyon régi sztúpa, amelybe minden bizonnyal ennek a királynak a hamvait helyezték.

Legmeglepőbb azonban az, hogy erről a templomról a helyiek sem tudnak sokat mondani. A hallgatásba burkolódzó épületek és az óriási sztúpa azonban királyi jegyeket hordoznak.

Észrevettem, hogy a templom területén meglepően sok a thévada (angyali lény) ábrázolás. Ez is azt igazolja, hogy lanna királyi emlékhelyről van szó, hiszen ez a fajta illusztráció Lanna területén a királyi udvarokban volt elterjedt. A kandelábereken ugyanúgy hongsák (mítikus madarak) tartják a lámpásokat, mint Bangkokban a királyi palotában. Arról már nem is beszélve, hogy a sztúpán és minden épület tetején a királyi csatrák láthatók.

A Héttorony temploma  Wat Céd Jod
Fotó:  A szerző felvétele
A Héttorony temploma Wat Céd Jod
Wat Phan Tao

Csiang Mai legjelentősebb templomának Wat Luangnak közvetlen szomszédságában van Wat Phan Tao. A XIV. században Wat Luang szerzeteseinek lakóhelyéül szolgált. Óriási imaháza teljes egészében teakfából épült, s a fakereskedők ajánlották fel Buddhának akkor, amikor a legjobban virágzott a teakfa üzlet. Ez a viharn 1846 és 1854 között a király tróntermeként szolgált. Nem sokkal ezután azonban lebontották és a régi épületből származó teakfákból építették fel az új viharnt 1876-ban. Ezt az imaházat láthatjuk most is. A viharn bejárata felett egy különösen szép dombormű látható. Egy páva lába között kuporgó megriadt kutya a fő motívum, melyet hongsák, majmok és nagák vesznek körül. E mítikus lények piramisának csúcsa egy királyi csediben végződik.

Wat Pan Tao sztúpáját nemrégiben vonták be arannyal
Fotó:  A szerző felvétele
Wat Pan Tao sztúpáját nemrégiben vonták be arannyal

Napjainkban ismét gyönyörűen felújították az egész templomot a szertartási terem mögötti sztúpával együtt. Ezt nemrég arannyal vonták be, és szent kerítéssel vették körül, melynek aranyozott oszlopain thévadák vigyázzák a sztúpát. Ezer kemence templomának is nevezik a helyet (szó szerinti fordításban Több Ezer Kályha Temploma) az itt talált megannyi kis kohó miatt. Abban az időben ugyanis százával öntötték itt a Buddha szobrokat. Kis szerencsével a szerzetesek esti tóparti énekében is gyönyörködhetünk. Májusban a Viszakha Bucha fesztivál idején az imaház melletti tavon a szerzetesek mécsesek százait gyújtják meg és lampionokat engednek a levegőbe. 2022-ben ez az esemény május 6-án lesz. Addig azonban a Szongkrán és számos fesztivál lezajlik még Észak fővárosában.

Megjelent a Magyar7 2021/40.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!