2023. augusztus 13., 11:11

Lakberendezési tippek: A jó padlóburkolat ismérvei

Munkám során gyakran találkozom az ügyfél dilemmájával... – Milyen padlóburkolatot válasszunk? Erre a kérdésre nem létezik egyöntetű válasz, ugyanis a padlóburkolat kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell vennünk. Ilyen az esztétikai megjelenés, a felületek és minták széles választékán kívül leginkább a tartósság, a praktikusság, a tisztíthatóság és padlófűtés esetén a hőátadási funkció.

parketta
A burkolatváltás is lehet igényes és egyedi.
Fotó: Archívum

Vannak kültéri és beltéri, illetve hideg- és melegburkolatok, utóbbiak egymással kombinálva, vegyesen is használhatók, határt csak a fantázia és a burkoló lehetősége szabhat.

Hidegburkolatok beltérre

A hidegburkolat csoportba a jó hővezető, hideg tapintású anyagokból készült burkolatok tartoznak, ahol az alapanyag lehet természetes kőzet, például mészkő, márvány, gránit, vagy gyári termék, úgymint égetett agyag, kőőrlemény, műkő, beton. Újabban elterjedtek a műgyanta kötésű kompozit anyagok is.

A kerámiaburkolat praktikus a padlófűtéses helyiségekbe, mivel jól vezeti és tartja a hőt. A könnyen tisztítható felülete teszi népszerű választássá a konyhákban és fürdőszobákban. 

csempe
Mediterrán hangulat, rusztikus stílus a konyhában.
Fotó:  Archívum
Melegburkolatok beltérre

A melegburkolatok közé tartoznak a faburkolatok (parketták, fapadlók), valamint a padlószőnyegek, PVC, vinyl burkolat, linóleum, gumiburkolat, laminált parketta, szőnyegpadló és a flokkolt szőnyeg. Ezek ellenálló képessége összességében kisebb, de ez beltérben nem is okoz gondot, tökéletesen megfelel, mert gyengébb igénybevételnek vannak kitéve.

A természetes fa padlóburkolat hangulatosabb, mint a műanyagborítás. A klasszikus, legrégibb hagyományokkal rendelkező fa padlóburkolatnak, a parkettának számos előnye van. Tartós, akár több generációt is kiszolgálhat, esztétikus, kopásálló, könnyen tisztítható. Felújítása – csiszolás, lakkozás – sem bonyolult művelet, attól sem kell tartani, hogy ezt sűrűn kell megismételni. A leggyakrabban tölgy-, cser-, bükk- és kőrisfából készítik a parketta járórétegét. Szakemberek szerint ezek közül a legkeményebb, a legjobb műszaki tulajdonságú és legtartósabb a tölgy. Szép rajzolata, világos színe miatt kedvelt a kőrisfa is. Különlegesen szép megjelenéséért alkalmazzák a diófát is, és nagyon tartós az akác, de nehezen megmunkálható.

parketta
Az örök klasszikus - parketta
Fotó:  Archívum

Barátságos, meleg érzetet ad, ha a fürdőszobában, konyhában fa padlóburkolatot használunk. Fürdőszobában a pára és a fröccsenő víz miatt a kizárólag trópusokon nevelkedett ún. egzóták alkalmasak padlóburkolásra, ezek közül az egyik legkedveltebb a teak. A konyhában nemcsak trópusi fákat használhatunk, hanem egyéb, európai kemény és félkemény fákat is, mint például az akác, tölgy, kőris, bükk vagy dió, mivel itt már kevésbé páradús a levegő és a fröccsenő víz is kevesebb.  Konyhában manapság igen népszerű a tölgy alkalmazása, hiszen ennek a fafajnak van az egyik legjobb hővezető hatása, így nyugodtan tehető alá padlófűtés is, akárcsak a trópusi fafajták alá, csupán arra kell figyelni, hogy a parketta vastagsága ne haladja meg a 10 mm-t.

Padlószőnyeges térben melegebb a hőérzetünk, így például nem fog fázni a lábunk. Érdemes jó minőségűt választani, amely kopásálló, könnyen kezelhető anyag.

Ugyanakkor nem árt arra gondolni, hogy a fa- vagy műanyag padlóburkolatokkal szemben a szőnyegpadló tisztán tartása jóval körülményesebb, ezért például a nappaliban nem praktikus. Ráadásul, ha allergiás van a családban, sok gondot okozhat, mert a szálak között jobban tenyészik a házipor-allergiáért felelős atka. Emiatt a gyerekszobát sem ajánlatos szőnyegpadlóval burkolni. Leginkább tehát a hálóban lehet létjogosultsága, ahol kisebb igénybevételnek lehet kitéve, és érvényesülhet a melegsége, puhasága.

A linóleumnak számos előnyös tulajdonsága van, csak természetes összetevőket tartalmaz: parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők alkotják. A baktériumok nem telepszenek meg rajta, egészségre nem ártalmas, tűzálló, teljes mértékben „zöld” termék.

Rugalmassága és remek hőszigetelő képessége a parafának köszönhető. Ebből kifolyólag a gyerekszobába tökéletes padlóburkolat, mert a gyerekek lába alatt mindig kellemes tapintású és ideális hőmérsékletű a talaj. Antibakteriális és antisztatikus tulajdonságú, magas a kopásállósága.

Gazdag színárnyalatban, design- és formavilágban kapható burkolat. Teljesen egyedi mintázatot képesek megformázni belőle a padlón.

A vinilpadlónak számos előnye van, amelyek alkalmassá teszik padlófűtésre, és általában nagyszerű választás otthoni használatra. Rendkívül kopásálló a felülete, strapabíró, így ideális a nagy forgalmú területekre, például a konyhába és a fürdőszobába. Tisztára törölhető, ellenáll az ütéseknek, könnyebben és kisebb költséggel cserélhető, mint más padlótípusok. A felületén rendkívül pontosan és nagy felbontásban, megtévesztő képminőséggel jelenik meg a felvitt minta, például a fák erezete, kövek textúrája.

A parkettáknál olcsóbb megoldás a laminált padló, valószínűleg ennek is köszönhető az elmúlt években szerzett népszerűsége. A laminált padlók anyaga csak kilencven százalékban fa, vagyis környezetbarát faőrlemény. A hordozó lapját a gyártás során faőrleményből sajtolják össze, amit azután mind alulról, mind pedig felülről különböző réteggel fedik le. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy vásárlás előtt feltétlenül tájékozódni kell arról, hogy a kiválasztott laminált padló milyen rétegekkel rendelkezik. (Az ár általában egyenes arányban van a rétegeltséggel is.) A vastagságánál 1-2 mm óriási különbséget jelenthet, 7 mm-nél vékonyabbat nem érdemes vásárolni, mert az olcsó megoldás csak néhány évre szól.

A laminált padlót kopásállóság és igénybevétel szerint is besorolják, a padló élettartama egy-két évtől akár tizenöt-huszonöt évig is terjedhet. Az ár itt is egyenes arányban van a minőséggel. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a rétegeltség miatt a laminált padlót nem lehet teljes felületükben felújítani, mint a százszázalékban fa alapú parkettát.

Igen széles körben alkalmazható a parafaburkolat. A parafa önmagában teljesen természetes, megújuló anyag. Kiváló hő- és hangszigetelő, kis súlyú, rugalmasságával és meglepően jó tartósságával szinte bármilyen beltéri felület burkolására alkalmas. Élettartama szinte korlátlan, nem korhad, vízhatlan, a rovarok és rágcsálók sem kedvelik.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2023/31-es számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.