HIRDETÉS

Közeledik az adóbevallások leadási határideje

hirek.sk 2018. március 06., 19:18
KOMÁROM. Március 31. az a dátum, mely elsődlegesen az adóbevallások leadásának határidejével forrt össze Szlovákiában. Az adóbefizetés kötelezettségét is addig kell teljesíteni. Ügyeljünk arra, hogy semmiképp ne maradjon ki az a függelék, mely az adó 1 vagy 2 százalékának felajánlásáról nyilatkoztathatja meg az adózót.

A felajánlással jótékonysági célokat támogathatnak. Ez többletköltséggel nem jár és garantálja azt, hogy a felajánlott adóhányad helyben marad – helyi egyesületek, civil szervezetek fedik le ebből a működési költségeiket, vagy új közösségi célokat fogalmazhatnak meg a támogatóknak köszönhetően.

„Nagyon sok pénzt össze tudnak így apránként szedni az adott szervezetek. Néha úgy tűnik, hogy egy ember vagy egy cég adóalapja kicsi, az olyan kevés összegnek tűnik, de közben a sok kicsi sokra megy ilyen szempontból. Vannak szervezetek, amelyek ezekből a támogatásokból tudják fenntartani magukat és finanszírozni a működésüket” – mutatott rá Tóth János, a komáromi Paragraf Könyvelőiroda könyvelője.

Fontos tudni, hogy az adója 3 százalékáról is nyilatkozhat az az adózó, aki az elmúlt naptári évben összesen legalább 40 óra önkéntes munkát tud alátámasztani. A komáromi könyvelőiroda munkatársai egyúttal az aktuális, cégeket érintő változásokról is beszámoltak. A teljesség igénye nélkül: visszaélésekre adott lehetőséget az ún. háromszögügyletekre vonatkozó szabályozás, így módosult a törvény.

„Az ÁFÁ-t érintő legfontosabb változások közé tartozik például, hogy módosultak a háromszögügylet alkalmazásának feltételei, például a közbenső vevő nem rendelkezhet telephellyel, székhellyel vagy lakhellyel a végső vevő tagországában, vagyis nem lehet ott letelepedve. Ezenkívül változás volt még a háromszögügylettel kapcsolatban, hogy minden olyan adóalany, aki az ÁFA-törvény 7. vagy 7.a. paragrafusa szerint regisztrált, köteles összesítő nyilatkozatot beadni abban az esetben, hogyha a háromszögügyletben közbenső vevőként vesz részt” – magyarázta Domonkos Sándor, a Paragraf Könyvelőiroda főkönyvelő-helyettese.

Az alkalmi jövedelmekben is változás állt be. Január 1-től az alkalmi jövedelem minden fillére, mely szerződéses jogviszonyból fakad, adóköteles. Ez az a forma, ami a felvidéki magyar szóhasználatban a szlovák szerint, sok esetben „príkazná zmluva“-ként él.

„Ezentúl nem tekinthető alkalmi jövedelemnek a szerződéses viszonyból származó jövedelem, amelyet jogi személy, vagy a jövedelemadó-törvény 6. paragrafusa szerinti jövedelemmel rendelkező fizikai személy fizet ki, továbbá, ha ez a kifizetett összeg a kifizetőnél adóügyileg elismert költség lehet” – fejtette ki Domonkos Sándor.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS