Követi a boltjaiból lopott holmikat az Apple

2020. június 5., 10:36
ma7

Csúnya meglepetés érheti a fosztogatókat és a tőlük vásárlókat.

Fosztogatók tüntetők között
Fotó: YouTube
Ők nem tüntetni mentek

Az USA-ban folyó tüntetések és zavargások miatt a múlt hétvégén több Apple Store is bezárt, a bolti dolgozók és a raktárkészlet épségéért is aggódott a vállalat. Nem véletlenül, a jelentések szerint az elmúlt napokban az Apple számos boltját kifosztották a káoszt és lekötött rendőri erőket kihasználó rablók.

Az Apple Store-ok kifosztása nem új sportág: békeidőkben sem szokatlan, hogy komplett bandák árasztják el azokat, majd egy gyors gerillaakció keretében mindent visznek, ami csak a kezük ügyébe kerül.

Ami viszont újdonság, hogy a probléma megoldása érdekében az Apple valamikor a közelmúltban lehetővé tette a boltokból ellopott árukészletének követését.

Közösségi médiás beszámolók szerint a napokban ellopott eszközöket bekapcsolva és internetre csatlakoztatva azok pillanatok alatt zárolt állapotba kerülnek.

A kijelzőjükön egy felirat jelenik meg, hogy a készülék ki lett kapcsolva és követik, a helyi hatóságok pedig értesítve lesznek az eszköz felbukkanásáról, feltehetően megkapják annak a GPS-koordinátáit is. Az üzenet felszólítja a készülék birtokában lévő személyt, hogy fáradjon be a megjelölt üzletbe.

Egyelőre nem világos, hogy mi történik, ha valaki eleget tesz a kérésnek vagy fittyet hány a felszólításra, de erős a gyanú, hogy mindkét esetben meggyűlhet a baja a rendőrséggel. Természetesen aki lopott holmit vásárol az interneten, az elég könnyen képes lehet tisztázni a helyzetet a rendőrökkel, plusz segíthet megtalálni a tolvajt is, legfeljebb a vételi árat bukja. Ám ha valaki egy aluljáróban ácsorgó „üzletembertől" vesz lopott eszközt, az már kellemetlenebb helyzetben találhatja magát.