HIRDETÉS

Köszöntötték az olimpiai bajnok pécsi gyorskorcsolyázókat

hirek.sk 2018. február 27., 08:57
PÉCS. Több mint kétezer ember köszöntötte hétfő este a baranyai megyeszékhelyen Knoch Viktort és Burján Csabát, a phjongcshangi téli játékokról hazatérő olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolya váltó pécsi tagjait. Knoch Viktor közölte: a montreali vb után dönt arról, hogy folytatja-e a versenyzést.

A Lauber Dezső Városi Sportcsarnokban megtartott eseményen Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester és Vári Attila, a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. vezérigazgatója méltatta a gyorskorcsolyázók sporttörténelmi teljesítményét. A közönség "szép volt fiúk!" rigmusokkal köszöntötte a két olimpikont.   

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású csapat az 5000 méteres váltóban elért győzelmével Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét - egyúttal 1980 óta az első érmét - szerezte.   

Vári Attila Kenderesi Tamás úszó, valamint Konkoly Zsófia és Sors Tamás paraúszók olimpiai és paralimpiai helyezéseire utalva azt mondta: a PSN a sportegyesületek között egyedülálló módon immár téli, nyári és paralimpiai éremmel is rendelkezik.   

Burján Csabát és Knoch Viktort a pécsi közgyűlés Pro Civitate díjával tüntették ki, az olimpiai bajnokok egyúttal két - egy helyi autókereskedő jóvoltából a részükre tartós használatra bocsájtott - Toyota C-HR típusú személyautó indítókulcsát is átvehették.   

A gyorskorcsolyázók edzőit és szüleit a PSN emlékplakettjeivel tüntették ki az eseményen, amelyen többek között pécsi sportolókról készült fotósorozatokat vetítettek.

Orendi Mihály szerint folytatni kell a munkát

Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója szerint folytatni kell azt a munkát, amelynek köszönhetően a magyar sportolók kiválóan szerepeltek a vasárnap befejeződött phjongcshangi téli olimpián, s a férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó megszerezte az ország történetének első aranyérmét.

A Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke az M1 aktuális csatornán elmondta, hosszú út vezetett idáig, elég csak arra gondolni, hogy Szocsiban az egyéni versenyzőkön kívül csak a női váltó volt érdekelt, műkorcsolyázó pedig egyáltalán nem lépett jégre, míg Phjongcshangban már a short trackesek a maximális kvótaszámmal bírtak, Tóth Ivett révén pedig műkorcsolyázó is képviselte a magyar színeket.   

A váltóról, amely Magyarország történetének első téli aranyérmét szerezte, kifejtette, "történelmet írtak, ők a téli olimpiák Hajós Alfrédjai".   

Orendi Mihály hozzátette, hogy a siker meglovagolásához szükséges tervek már korábban elkészültek: ennek az egyik alappillére egy központi felkészülési műhely létrehozása. Mint mondta a tervezés már elkezdődött, a folyamat hamarosan beindul, s várhatóan 2021-re elkészül a Nemzeti Korcsolyázó Központ. Megjegyezte, a tervek szerint minden megyei jogú városban lesz majd jégcsarnok, azonban a sportolók képzésére több tucat szakember kell, ezért a Testnevelési Egyetemmel együttműködve kívánnak világszínvonalú képzést folytatni. "Mindemellett folytatni kell azt a figyelmes menedzseri tevékenységet, amely 2015 óta konkrétan történik a meglévő értékeink felkészítésében és versenyeztetésében" - fűzte hozzá.

Knoch Viktor a montreali vb után dönt arról, folytatja-e a versenyzést

Knoch Viktor megvárja a montreali világbajnokságot, utána dönt, hogy folytatja-e a versenyzést. Az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó a Magyar Időknek nyilatkozva azt is közölte: egyelőre csak a világbajnokságig néz előre.

A cikk ismerteti, hogy a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor összetételű váltó bő hét múlva utazik a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságára.   

Knoch Viktor közölte, a világbajnokság után leül a feleségével és megbeszélik, "hogyan legyen tovább. A következő olimpiáig négyszer háromszázhatvanöt nap van, amit végig kell edzeni, és a mi sportágunk fizikálisan és mentálisan is embert próbáló. Egy még oly hatalmas siker után is, mint az olimpiai bajnoki arany, nem szabad kidobni a józan észt, a gondolkodást, és felelőtlenül kijelenteni, hogy megyek tovább. Annál azért idősebb vagyok, és intelligensebbnek tartom magam, hogy ilyet tegyek. Az biztos, hogy nálunk a huszonhét-huszonkilenc év a vízválasztó, amikor az emberek vagy azt mondják, hogy elég volt, vagy vállalnak még négy évet. A kanadai Hamelin most hagyja abba, harminchárom évesen" - mondta. Mint mondta, a vb-t szeretnék lendületből letudni, céljuk pedig ugyanaz, mint minden versenyen, a győzelem - olvasható a Magyar Időkben.

Forrás: MTI, M1
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS