2021. február 1., 11:58

Koronavírus az élelmiszereken: tényleg veszélyes?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az élelmiszerek csomagolásán megtapadhatnak a kórokozók, így a Covid-19 is.

Fotó: Pixabay
Meg lehet-e fertőződni élelmiszertől?

Eltérően az élelmiszer eredetű emésztőrendszeri vírusoktól, mint például a norovírus, a rota vagy a hepatitisz-A, amelyek szennyezett élelmiszereken keresztül betegítik meg az embereket, a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 egy légúti megbetegedéseket okozó vírus, mely jelenlegi tudásunk szerint elsősorban emberről emberre terjed.

Jelenleg nincs tudomásunk olyan esetről, melyben a koronavírussal szennyezett élelmiszer miatt fertőződött meg valaki, és a szakmai szervezetek is egyetértenek abban, hogy rendkívül valószínűtlen, hogy a koronavírus a szájon át az emésztőrendszerbe kerülve okozna megbetegedést.

Azonban azt is tudjuk, hogy a koronavírus fertőzőképes marad különböző felületeken, akár több napig is. Az új koronavírus leghosszabb ideig műanyagokon marad életben (72 óra), ezt követi a rozsdamentes acél (48 óra), majd a karton (24 óra) és csupán 4 óráig réz felületen. Vagyis nem lehet teljesen kizárni, hogy az élelmiszerek csomagolása tökéletesen vírusmentes!

A nyers élelmiszerek (például zöldségek és gyümölcsök) és a csomagolás nélküli élelmiszerek (például sütőipari termékek) azonban fertőzőévé válhatnak,

ha egy fertőzött - de a Covid-19 tüneteit esetleg nem mutató - személy rájuk tüsszent, vagy más módon, légzéssel kibocsátott folyadékcseppek formájában átviszi a koronavírust az élelmiszer felületére vagy az élelmiszer csomagolására. Ezért is olyan fontos a maszkviselés, hiszen éppen az ilyen jellegű kontaktusokat előzheti meg!

Az, hogy meddig maradhat stabil, fertőzőképes a koronavírus a különböző felületeken, egyéb tényezőktől is függ, többek között a hőmérséklettől, a páratartalomtól, vagy éppen attól, mennyi napsugárzás éri.

A szakértők szerint az ételek olyan hőmérsékleten történő hőkezelése, amely ahhoz szükséges, hogy megölje az élelmiszerekkel terjedő betegségeket okozó kórokozókat, valószínűleg a COVID-19-et okozó koronavírust is megöli.

Általában (legalább) 70-75 fokra érdemes felmelegíteni az élelmiszereket, hogy a kórokozókat elpusztítsuk. Ugyanakkor a hűtés és fagyasztás kevésbé hatékony, a vírusok még -20 fokos környezetben is több hétig fertőzőképesek maradnak!

Rendelhetek elvitelre ételt?

A tudományos bizonyítékok abba az irányba mutatnak, hogy a COVID-19 az esetek 90 százalékában emberről emberre terjed, az esetek 10 százalékáért követhető ez vissza a környezetre, pl. a különböző fertőzött felületek megérintésére. Tehát a személyek között közvetlen, cseppfertőzés útján történő fertőzés a legjellemzőbb az élelmiszerláncban is, beleértve az élelmiszerek előállítását, forgalmazását és a kiszolgálást is.

Jelenleg nincsen arra utaló jel, hogy az elvitelre vagy drive through (drive-in) éttermekben vásárolt ételek növelnék a betegség gyakoriságát.

Ugyanez vonatkozik az étel házhoz szállításra, mivel ez is segít fenntartani a távolságtartást, és csökkenti az érintési pontok számát az étel elkészítése és felszolgálása között.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.