cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. október 17., 20:00

Korlátozott divathetek, korlátlan trendek

Ebben a szezonban a járványhelyzet miatt igencsak nehéz helyzetbe kerültek a divattervezők. A hagyományos divatheteket át kellett ütemezni, és teljesen máshogy zajlott minden, mint eddig.

Egyes divattervezők úgy döntöttek, hogy a biztonsági óvintézkedések betartása mellett a hagyományos módon tartják meg a bemutatóikat, de olyan is akadt, aki a szűk számú nézőközönséget a saját udvarában fogadta. Persze azért a legtöbben a virtuális show-t tartották a biztonságosabbnak, így az idei divatheteket leginkább az online közvetítések jellemezték.

Az élmény ennek ellenére nem maradt el, a tervezők most is kitettek magukért, és érdemes volt szemezgeti a kínálatból, hogy megállapítsuk, milyen trendekkel találkozhatunk az elkövetkező hónapokban.

Patchwork

A patchwork szót magyarul tákolmánynak mondhatnánk, ami tökéletesen tükrözi azt, ami. Különböző színek, anyagok, minták találkozása egy-egy ruhadarabon. Az ellentétek azonban kiegészítik egymást, és a végeredmény valami csoda folytán tökéletes lesz. Ez a különleges anyaghasználat több márka kollekciójában is megjelent, a legkiemelkedőbben talán a milánói divathéten a Dolce & Gabbana show-ján. A show témája egyértelmű volt: Patchwork minden mennyiségben.

A ’70-es évek hangulatát modern köntösbe csomagolták, és az egész kollekciót a szicíliai művészeknek ajánlották.

Ezzel hívták fel a figyelmet a kézzel készített darabok eszmei értékére. Az újrahasznosítás fontosságát is hangsúlyozták azáltal, hogy új esélyt kaptak azok az anyagok, amelyek a márka korábbi kollekcióiból kimaradtak.

A kényelem a fő szempont

Szinte elkerülhetetlen volt, hogy a karantén valamilyen szinten a divatba is belopja magát. Az pedig, hogy az otthonlét során hozzászoktunk a kényelemhez, kényelmes darabokat sugallt. Nem csoda, hogy a kifutókon megjelentek a melegítőszettek. A melegítőnadrág elegánsabb formája – ha lehet így fogalmazni – és a monokróm szettek. Ezeket korábban csak kültéri futáshoz, vagy a konditeremben viseltük volna, most azonban akár egy szövetkabáttal is felvehetjük őket. A bátrabbak akár még magas sarkúval is párosíthatják a melegítőnadrágot, így pedig tényleg minden eseményen megállja a helyét. Természetesen a divattervezők kísérleteztek, és a hagyományos „mackós” anyagot sok esetben fényes szatén váltotta fel. Így divatos kiegészítőkkel, színben harmonizáló táskával, cipővel, vagy akár napszemüveggel is tökéletesen mutatnak. Szóval kényelemre fel!

Melltartó itt is, ott is

A melltartók nagy rivaldafényt kaptak a divatbemutatókon, és még véletlenül sem fehérneműként. A színes, különleges darabok hétköznapi viseletnek számítanak. Gyerekkorunkban gyakran hallhattuk, hogy a réteges öltözködés mennyire fontos. Ezt az elvet az idén a divattervezők is követték, hiszen eddig nem gyakran láthattunk olyan rétegesen felöltöztetett modelleket, mint most. Melltartó, blúz, mellény, blézer, kabát, mind-mind tökéletes összhangot sugallhat, ha együtt vannak a színek.

A melltartó pedig nem csak az egyik réteg lehet, hanem önálló ruhadarabként is viselhetjük. Főleg a letisztultabb, csipke nélküli változatot, akár egy szoknyával, vagy egy blézer alatt.

De a hűvösebb időkben sem tűnnek el a melltartók a ruha alatt, egész egyszerűen helyet kaptak a ruha felett. Legyen az egy bokáig érő, virágos ruha vagy egy fehér blúz, egy melltartó mindig elfér rajta. Legalábbis a legújabb trendek szerint.

Minden kivágott

A kivágásokat már valószínűleg csak tavasszal iktathatjuk be a ruhatárunkba, vagy esetleg egy-egy őszi beltéri eseményen. Ezek a kivágások a kifutókon a legváratlanabb helyeken fordultak elő. A mell alatti részen, a derék és a has területén. Meghan Markle azonban már előre jelezte ezt az újdonságot, hiszen egy videós interjú során hosszú ujjú, aszimmetrikus nyakrésszel ellátott bézs felsőt viselt. Ez lehet a kivágott őszi alternatívája, és biztosak vagyunk benne, hogy néhány hét múlva elárasztják a boltokat.

Maszkok minden mennyiségben

Sajnos az utóbbi időszakban a legnépszerűbb árucikkek közé kerültek az arcmaszkok. Egyrészt furcsa érzés, hogy divatcikké váltak az egészségünket szolgáló maszkok, másrészt még mindig jobb, ha az emberek divatot csinálnak belőle, mint ha sehogy sem viselnék. Az pedig természetes ösztön, hogy ha valamit mindennap viselünk, arra előbb vagy utóbb a kreativitásunkat is kivetítjük, és kísérletezni kezdünk a mintákkal, fazonokkal. A New York-i divathéten talán Christian Siriano bemutatója volt a legkülönlegesebb, hiszen saját otthona hátsó kertjében rendezte meg a show-t. A gyönyörű ruhakölteményekhez pedig arcmaszkokat is tervezett, melyek tökéletesen harmonizáltak.

Míg Siriano a dekoratív vonalat emelte ki, addig a londoni divathéten Bora Aksu tervező a maszkviselés jövőjét szerette volna bemutatni. Átlátszó maszkokkal szemléltette, mennyire fontos lenne, ha olyan maszkok készülnének, amelyek mögött látni az emberek arcát. Ez főleg a betegek számára lenne megnyugtató érzés, hiszen ha kiszolgáltatott helyzetben „arctalan” emberek veszik körül az embert, az kifejezetten aggasztó lehet. Nem szólva a gyerekekről, akik különösen nehezen viselik, ha nem látják az iskolában vagy az óvodában a pedagógus arckifejezését. A megfelelő anyagból készült átlátszó maszk a hallássérültek számára lenne talán a legnagyobb segítség. 

Franciaországban már sok iskolában biztosítják a tanárok számára az átlátszó maszkokat, reméljük hamarosan hozzánk is elér ez a megoldás. 

Megjelent a Magyar7 2020/42.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.