Kolostorba megy a belga pedofil volt felesége

hirek.sk 2012. augusztus 01., 15:30
BRÜSSZEL. Michelle Martint, a belga pedofil gyilkos, Marc Dutroux volt feleségét és tettestársát feltételesen szabadlábra helyezik – döntött a belga bíróság július 31-én kedden. A börtönben vallásossá lett 52 éves nőt, akit eredetileg 30 év börtönbüntetésre ítéltek, melynek több mint felét le is töltötte, a malonne-i klarissza apácakolostor fogja befogadni.

2007 óta most vizsgálta ötödik alkalommal a belga bíróság Michelle Martin feltételes szabadlábra helyezésének ügyét. Július 31-én végül a bíróság úgy döntött, hogy Marc Dutroux volt felesége elhagyhatja a börtönt, azzal a feltétellel, hogy távol tartja magát az áldozatok családjától, és a malonne-i klarissza apácakolostorban fog tartózkodni.

Christine nővér, a malonne-i klarisszák apátnője megerősítette, hogy intézménye kész befogadni Marc Dutroux volt feleségét, akinek szabadlábra helyezése heves vitákat váltott ki az országban. „Úgy gondoljuk, hogy azzal senki sem nyerne, ha erőszakkal felelnénk az erőszakra – nyilatkozta a nővér. – Meggyőződésünk, hogy ha végleg bezárjuk a vétkest bűnös múltjába és reménytelenségre kárhoztatjuk, az senkinek sem válik hasznára, épp ellenkezőleg: a társadalom számára egyenesen visszalépést jelentene.”

Az 52 éves Michelle Martint 1996-ban tartóztatták le, azóta a rá kiszabott 30 éves börtönbüntetés több mint felét letöltötte. A volt tanítónőt a bíróság bűnösnek találta Marc Dutroux több fiatal áldozatának fogva tartásáért, és két nyolcéves kislány halálra éheztetéséért, akiket befalaztak egy a marcinelle-i házukban kialakított szűk térbe.

Az áldozatok hozzátartozói tiltakoznak a bíróság döntése ellen. „Ez az áldozatok jogainak megcsúfolása” – jelentette ki az egyik sértett család ügyvédje. „Rókát engednek a csirkeólba” – fogalmazott Jean-Denis Lejeune, az egyik áldozat apja, utalva rá, hogy Michelle Martin több gyermek haláláért is felelős. „Nem fogadom el a megbocsájtást és a reszocializációt” – tette még hozzá. A védelem 15 napot, az ügyészség pedig 24 órát kapott, hogy a semmítőszékhez fellebbezzen.

Christine nővér azonban úgy véli: „Michelle Martin is emberi lény, aki, mint mindenki, képes a legrosszabbra, de a legjobbra is. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az asszony fokozatosan visszailleszkedhet a társadalomba. Úgy gondoljuk, nem járunk el felelőtlenül, ha megadjuk az esélyt a benne rejlő jobbik énnek.”

Michelle Martin korábban Jehova tanúja volt, azóta azonban megtért a katolikus hitre. Állítása szerint a börtönben töltött ideje alatt mélyen vallásos lett. A malonne-i kolostorban néhány helyiséget használhat majd, de nem fogják integrálni az ottani közösség életébe. Ezt „sem ő, sem mi nem kívánjuk” – mondja Christine nővér, de hozzáteszi, hogy az asszonynak bizonyos keretek között lesz lehetősége kapcsolatba kerülni a nővérekkel. A kolostorban egyébként tíz szoba, egy kápolna, egy kert és egy könyvtár áll az odaérkező egyének vagy csoportok rendelkezésére.

A reszocializációs program keretében Marc Dutroux volt felesége maga ajánlotta fel, hogy Franciaország egyik kolostorába vonul. Jean-Pierre Longeat, a Francia Férfi és Női Szerzeteskonferencia (CORREF) elnöke ezzel kapcsolatban a következőképpen nyilatkozott: „mivel kívül esnek egy folyton változó társadalom kontrollálatlan hullámzásain, a kolostorok alkalmas helyek arra, hogy az ember átgondolja a viselkedését, és újra felépítse a személyiségét, mielőtt visszailleszkedne az ’igazi’ társadalomba”.

Forrás: Magyar Kurír
0 HOZZÁSZÓLÁS