lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. december 3., 12:17

Klímacsúcs: Németország a metánkibocsátás korlátozására szólít fel

Németország vasárnap a különösen káros üvegházhatású gáz, a metán kibocsátásának korlátozását célzó intézkedések meghozatalára szólított fel Dubajban az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28).

Klímacsúcs
Fotó: TASR/AP

Stefan Wenzel, a német klímavédelmi minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy

a kibocsátás korlátozására irányuló sikeres erőfeszítések gyors előrelépést eredményeznének a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

A műholdas megfigyelés lehetővé tette például az olajfúrótornyok vagy gázmezők szivárgásainak pontos meghatározását - jegyezte meg.

A metánkibocsátás visszaszorításának terve alacsony költséggel jelentős hatást érhetne el

- mondta.

A metán a szén, az olaj és a gáz kitermelése során, valamint a kérődzők gyomrában és a szeméttelepeken is keletkezik.

A német környezetvédelmi ügynökség vezetője, Dirk Messner Dubajban azt mondta, hogy a globális üvegházhatású gázkibocsátás 16 százaléka a metánhoz köthető, amely 30-szor károsabb, mint a szén-dioxid.

Messner kötelező érvényű szabályozást sürgetett a metánkibocsátás korlátozására, különösen azokban az országokban, ahol kőolajat és földgázt termelnek ki.

A két évvel ezelőtti klímakonferencián az Európai Unió és az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségvállalást, a globális metánkötelezettséget (GMP) indított el, amelyhez mára több mint 150 ország csatlakozott. Ezek az országok bocsátják ki az emberi tevékenység által termelt metán több mint felét. Kína, India és Oroszország nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.