2019. július 6., 14:00

Kitartással és türelemmel

Görcs Chiara Dunaszerdahely mellől származik. Még csak 16 éves, de már nagyon céltudatos. Kilenc éve énekel, és tizenkét éves kora óta modellkedik. Pár év alatt nagyon sok tapasztalatot szerzett, és rengeteg terve van.

Görcs Chiara
Galéria
+4 kép a galériában

Hogyan kapott szerepet az életedben a modellkedés?

Nagyon fiatal voltam, alig tizenkét éves, amikor egy pozsonyi modellügynökség felvette velem a kapcsolatot. Szerették volna, hogy az ügynökségüknél modellkedjek, ezért elhívtak egy fotózásra, ahová természetesen az anyukámmal mentem. Itt kezdődött minden, előtte eszembe sem jutott, hogy modell legyek. Ezután azonnal több munkát is kaptam, de utólag belegondolva, még túl fiatal voltam ehhez a világhoz. Fellángolás volt számomra a modellkedés, utána egy ideig nem is foglalkoztam vele. De persze a munkákat elvállaltam, és több plakáton is viszontláthattam magam az áruházakban. Ilyen fiatalon nem meglepő, hogy mindenki nagyon féltett, főleg a szüleim és a nagymamám.

Mit tanácsolnál azoknak a lányoknak, akik szintén ilyen fiatalon vágnak bele ebbe a szakmába?

Mindennél fontosabb a kitartás és a türelem. Ezen múlik minden. Ebben a szakmában alázatosnak kell lenni, hiszen csak a sok munka hozza meg a gyümölcsét. Számos veszélye is lehet a modellkedésnek, kortól függetlenül. Rengeteg megbízhatatlan ügynökség létezik, és ha valaki belefut egy ilyenbe, abból rossz dolgok is kisülhetnek. Az ügynökségen múlik a munkák megszervezése, ha ezt nem veszik komolyan, akkor akár egy külföldi munka során is rengeteg kellemetlenség érheti az embert. Főleg ha az ügynökség nem biztosít számára megfelelő körülményeket, vagy esetleg átveri a modellt. Azt tanácsolom, hogy mielőtt valaki csatlakozik egy ügynökséghez, mindenképp járjon utána alaposan, hogy megbízható-e a cég. A legjobb, ha ismerősökön keresztül kérünk véleményt, de szerencsére az interneten is rengeteg releváns vélemény van róluk, így könnyen ki lehet szűrni, melyikkel érdemes együtt dolgozni, illetve elkerülni.

Ki biztatott, hogy vágj bele?

Természetesen a szüleim és a barátaim is. Lehet, hogy furcsán hangzik, de igazából én saját magamat is biztattam, mert reméltem, hogy a modellkedés javítja majd az önbizalmam. Szerencsére így is történt. Egy-egy jól sikerült fotó pozitív hatással lehet az ember önbizalmára, hiszen szép fények, jó beállítások mellett sok jó kép készül, ezeket pedig jó érzés visszanézni.

Hogyan kell elképzelni a munkádat?

Sokféle munka létezik. A legtöbb előtt castingot tartanak, ahol kiválasztják azt a modellt, aki megkapja a munkát. Legtöbbször a lányokat egyesével behívják egy terembe, ahol meg kell mutatniuk, hogyan tudnak pózolni, milyen a járásuk magas sarkú cipőben. Ezután beszélgetés van velük, hiszen nemcsak a külső, de a magabiztos, meggyőző kommunikáció is nagyon fontos. A legtöbb válogatáson fotók is készülnek, hogy lássák, mennyire fotogén az adott modell. Az összbenyomás alapján választják ki a szerencsést. De természetesen léteznek olyan munkák is, ahol az ügynökségen keresztül az adott modellt hívják meg, ilyenkor már nem kell átesni a válogatón. Maga a munka lehet fotózás vagy divatbemutató. A bemutatót mindig felkészülés előzi meg, ahol a lányok megtanulják a koreográfiát.

Hol sajátítottad el a szükséges készségeket?

Tizenháromtól tizennégy éves koromig jártam Budapesten járásoktatásra. Lányok és fiúk egyaránt részt vehettek a kurzuson. Itt megtanultuk, hogyan kell a kifutón mozogni, hogyan kell koreográfiát tanulni és milyen a helyes testtartás. Nagyon hasznos volt számomra, mert onnantól kezdve sokkal magabiztosabban mozogtam a kifutón és a testtartásom is sokat javult.

Melyik volt a legkedvesebb munkád?

A legjobban azt élveztem, amikor Prokai Éva ruhakollekciójának arca lehettem 2018-ban. A fotózás Budapesten volt, és annak köszönhetően, hogy az Amnesia Magyarországon vezető márkának számít, olyan népszerű magyar modellekkel is együtt dolgozhattam, mint Sydney van den Bosch, ami óriási élmény volt számomra, és sokat tanulhattam. A fotózásokat mindig jobban szerettem, mint a divatbemutatókat, mert a kamera előtt érzem magam igazán jól. Ez egyfajta önkifejezés. Szerepeltem egy videoklipben is, azt is nagyon élveztem. De igazából minden fotózást élvezek, kivétel nélkül.

Téged nem érint a dolog, de egyre több plus size modellt foglalkoztat a szakma. Valóban nyitottabbak az ügynökségek, vagy még mindig komoly elvárásoknak kell megfelelniük a modelleknek, ami a méreteket illeti?

Ez teljességgel az ügynökségtől függ. De ha nem plus size modellként foglalkoztatnak, akkor is adottak a méretek, amiknek meg kell felelni.  Szerencsére már nem veszik olyan szigorúan, mint évekkel ezelőtt. Vannak a szakmában olyan lányok, akik nagyobb méretekkel rendelkeznek az előírtnál, és figyelmeztették őket, hogy szánjanak több időt a sportolásra. De kifejezetten olyat, hogy arra kérték volna őket, fogyjanak le, nem hallottam. A sportos testalkatot részesítik előnyben, ezért sokszor hangoztatják az ügynökségek, mennyire fontos, hogy a modellek aktív életet éljenek és sokat mozogjanak.

A jövőre nézve mit tartasz fontosabbnak: a modellkedést vagy az éneklést?

Mindkettő fontos számomra, de az ének régebben van jelen az életemben. Ezt a modellkedés mellett sem hanyagoltam el soha. Szerencsére mindig vannak fellépéseim, és remélem, ez a jövőben sem lesz másként. Persze nagyon fontos, hogy képezzem magam, és erre is nagy hangsúlyt fektetek. Idén nyáron arra is lett volna lehetőségem, hogy külföldön modellkedjek, de már több fellépésre igent mondtam, és nem szerettem volna lemondani őket. Tizennyolc éves korom után valószínűleg könnyebb lesz külföldön is érvényesülnöm, de meglátjuk, mit tartogat a jövő.

Megjelent as Magyar7 hetilap 2019/27 számában. 

Görcs Chiara
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.