2022. november 28., 14:45

Kinek és mennyi terhességi juttatás jár?

A gyermeket váró nők számára minden fillér segítség jól jön, amivel talán a babavárással járó pluszkiadásokra és némileg arra az időszakra is fel tudnak készülni, amikor kevesebb lesz a jövedelmük. Ezt a célt szolgálja a terhességi juttatás is.

terhesség- anyaság
Fotó: pixabay.com
Kinek jár?

Az alkalmazottaknak, a kötelezően táppénzt fizetőknek, az önkéntesen táppénzt fizetőknek, olyan biztosítást fizetőnek, akinek a védettségi időn belül jogosultsága keletkezett a terhességi díjra, olyan biztosított személynek, akinek gyermekgondozási szabadság miatt megszakadt a kötelező biztosítása.

Hogyan lehet hozzájutni?

Kérvényt kell benyújtani, ami nem érhető el szabadon a Szociális Biztosítóban.

Ezt a kérelmező nőgyógyásza állítja ki az első ellenőrző vizsgálat során, a II. trimeszter elején, a terhesség 13. hetének kitöltése után, mivel a juttatás csak azoknak jár, akiknek terhessége nem ért véget 27 héttel a szülés várható időpontja előtt.

Az orvos a nyomtatványon feltünteti a szülés várható időpontját.

Ha a várandós nő több betegbiztosításból szeretné igényelni a terhességi juttatást, az orvos minden egyesre külön papírt állít ki.

Még mielőtt a kitöltött nyomtatványt elküldi a Szociális Biztosítóba, köteles kitölteni és aláírni a „Biztosítási nyilatkozatot” a nyomtatvány második oldalán.

A terhesség vége után annak a kórháznak a nőgyógyásza, ahol a pácienst ellátták, vagy a várandós nő nőgyógyásza, akit értesítettek arról, hogy a terhesség véget ért, kiadja az erről szóló igazolást. Ezen feltünteti a terhesség végének időpontját (a szülés időpontját, az abortusz időpontját, a spontán vetélés időpontját).

Ha a biztosított több betegbiztosításból jogosult a juttatásra, az orvos csak egy igazolást ad ki a terhesség befejeztéről.

A biztosított bemutatja ezt a nyomtatványt a Szociális Biztosítóban, amely ez alapján kifizeti neki a terhességi juttatást.

Mennyi volt a terhességi 2022-ben és mennyi lesz 2023-ban?

A törvény megszabja a terhességi juttatás minimális összegét arra az esetre, ha a kismama teljesíti a törvénybe foglalt feltételeket.

A juttatás nem lehet kevesebb, mint a maximális napi kivetési alap 10 százaléka. Harminc napos hónap esetében ez az összeg 223,50  euró, harmincegy napos hónapban pedig 231,00 euró.

A terhességi juttatás maximális összege harminc napos hónap esetében 335,30 euró, harmincegy napos hónap esetében pedig 346,50 euró.

2023-ban a harminc napos hónapban legfeljebb 358,40 euró, harmincegy napos hónap esetén pedig  370,30  euró lesz ez a szociális járadék.

A Szociális Biztosító egészen a terhesség befejeztéig (szülés, művi terhességmegszakítás vagy spontán vetélés) folyósítja a terhességi juttatást. Más szociális járadékkal ellentétben,  a jövendő édesanya dolgozhat és vállalkozhat, vagyis más jövedelme is lehet, esetleg más juttatást is szedhet, mint amilyen az anyasági, a betegállomány vagy szülői támogatás.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.