2024. április 21., 14:40

Kína városainak közel fele alatt süllyed a föld

Kína nagyvárosainak közel fele "mérsékelten vagy súlyosan" süllyed a föld alá - derül ki egy pénteken közzétett, műholdas adatokból készült tanulmányból.

Lassan süppednek
Fotó: X (Twitter)

Ez a városi süllyedés emberek millióit veszélyezteti az emelkedő tengerszint okozta áradások miatt.

A városi területek pontosan 45 százaléka süllyed évi 3 mm-nél gyorsabb ütemben - állapították meg a Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

16 százaléknál a sebesség meghaladja az évi 10 mm-t is. Ezt nemcsak a talajvízszint csökkenése okozza, hanem e városok hatalmas súlya is.

Kína városaiban összesen több mint 900 millió ember él, így már egy kis mértékű talajsüllyedés is jelentős veszélyt jelenthet a városi életre Kínában"

- állítja a Dél-kínai Normál Egyetem Ao Zurui által vezetett kutatócsoportja.

A következő évszázadban a partvonal közel negyede a tengerszint alá kerülhet. Ez jelentősen növeli majd az árvízveszély kockázatát.

A talajsüllyedés Kína pénzügyeit is jelentősen megviseli: a jelentés szerint az államot évente több mint 7,5 milliárd jüannal rövidíti meg.

Ez valóban azt jelenti, hogy Kína nemzeti problémájáról van szó, nem csak egy vagy két település  problémájáról"

- mondta Robert Nicholls, a Kelet-Angliai Egyetem Tyndall Éghajlatváltozási Kutatóközpontjának munkatársa a Reutersnek.

És ez csak egy mikrokozmosza annak, ami a világ többi részén történik".

Az északi Tianjin, ahol több mint 15 millió ember él, az egyik legsúlyosabban érintett város. Tavaly háromezer lakost evakuáltak a városból egy "hirtelen geológiai katasztrófa" miatt, amelyet a nyomozók szerint a vízveszteség és a geotermikus kutak szerkezete okozott.

A tokiói példa

Kína számos régi bányavidéke szenved a túlzott kitermeléstől. A hatóságok gyakran kénytelenek betonnal feltölteni az omladozó aknákat, hogy megerősítsék a talajt.

Ahogy Nicholls említette, ez nem csak kínai probléma. Egy hasonló februári tanulmány szerint 6,3 millió négyzetkilométernyi földterület van veszélyben az egész bolygón. A 44 veszélyeztetett tengerparti nagyvárosból 30 Ázsiában található. A legsúlyosabban érintett országok közé tartozik Indonézia, ahol a főváros, Jakarta nagy része már most a tengerszint alatt van.

Ez az urbanizáció és a népességnövekedés problémája - a nagyobb népsűrűség több víz szivattyúzását és nagyobb süllyedést jelent"

- mondta Matt Wei, a Rhode Island-i Egyetem geofizikusa.

Nicholls szerint a veszélyeztetett városok példát vehetnének Tokióról, amely mintegy öt métert süllyedt, mielőtt az 1970-es években betiltotta a talajvíz szivattyúzását.

A süllyedés mérséklését nagyon komolyan kell venni, de teljesen megállítani nem lehet, ezért inkább az alkalmazkodásról és a gátak építéséről beszélünk"

- zárta Nicholls.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.