2022. november 2., 12:12

Kétszázharminc millió dollár értékben foglaltak le ékszereket a volt kazah elnök unokaöccsétől

Több mint 230 millió dollár értékben foglaltak le drágaköveket és ékszereket Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök unokaöccsétől - közölte a kazah korrupcióellenes hivatal szerdán.

kazahsztán
Fotó: TASR/AP
Zavargások az almati városháza épületénél január ötödikén.

A Kairat Szatibaldi üzletember ügyében zajló nyomozás külföldi országokat is érintett. Az értéktárgyak az államhoz kerültek.

A korrupcióellenes hivatal hozzátette: hamarosan a kazah költségvetést fogja gazdagítani további 300 millió dollár, amelyet Szatibaldi külföldi értékpapírokba fektetett.

Szatibaldit márciusban vették őrizetbe. Azzal gyanúsítják, hogy sikkasztott az ország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatójától, a Kazakhtelecomtól. Emellett további vizsgálatok folynak ellene "állambiztonságot érintő bűncselekmények ügyében".

A férfi a Nazarbajev család első tagja, aki rács mögé került. Szeptemberben hat év börtönbüntetésre ítélték.

A most 81 éves Nazarbajev 1990-től vezette a kőolajban és ásványi anyagokban gazdag volt szovjet köztársaságot 2019-ig, amikor átadta a hatalmat a jelenlegi államfőnek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek. Nazarbajev ugyanakkor megtartott egy sor kulcsfontosságú tisztséget saját maga és rokonai számára, hogy a háttérből irányíthassa az eseményeket.

Tokajev a cseppfolyósított gáz árának emelkedése miatt kitört, több mint 230 emberéletet követelő januári zavargásokat követően elkezdte felszámolni Nazarbajev és rokonai befolyását. Február elején rendelettel megnyirbálta elődje jogköreit.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.