Kétszázan támogatták a füleki templom felújítását

hirek.sk 2012. november 13., 17:08
FÜLEK. Jótékonysági koncertet rendezett szombaton Füleken a Soma kft. és a Városi Művelődési Központ. A befolyt összeget a szervezők a füleki ferences rendi római katolikus templom és kolostor javára ajánlották fel.

A jótékonysági koncert egyik szervezője, Sípos Lóránt, a Soma kft. ügyvezetője számára nem volt kérdéses, hogy támogassa a templom felújítását. Hasonló magatartást tanúsított a szenci Crux és a budapesti Scorps rock együttes is, mert lemondtak a tiszteletdíjról.  Mag Róbert főszervező megjegyezte: „Tulajdonképpen ingyen vállalták a szereplést, hogy támogassák ezt a rendezvényt, hogy sikeres legyen”.

Győri Tibor, a Scorps együttes vezetője azt mondja, örömmel tettek eleget a felkérésnek. „Budapest a központunk, egyébként ott is élünk valamennyien, de ettől függetlenül egy nagyon nagy dolog, hogy külföldre is meghívást kaptunk. Egyrészt azért, hogy ismertségre teszünk szert külföldön is, másrészt pedig magyar anyanyelvű területen játszhattunk. Jöttünk egyetlen hívó szóra, senki nem gondolkozott azon, hogy erre igent mondjon”.

A szervezők a Crux együttest tavaly nyáron ismerték meg. A fellépésről már akkor megállapodtak. „Nagyon szívesen vállaltuk ezt, ugyanis jó ügyért folyik ez a koncert, és hát a zenekar, ahol tud, segít” - nyilatkozta Marosi Péter, az együttes énekese.

Kamil atya, a füleki ferences rendi káplán, aki maga is rockrajongó, örömmel fogadta a kezdeményezést. „Hála Istennek, hogy még vannak olyan együttesek, olyan fiatalok, akik jönnek fellépni, úgymond ingyen, mert ők is támogatni akarják a templomot. Mindenki, aki járt már Füleken, látta, hogy milyen szép templom van itt, és milyen állapotban van. Tényleg még sok pénz kell rá, hogy rendbe tudjuk hozni” – magyarázta portálunknak a káplán.

Önerőből, a hívek adományaiból és a központi ferences rend támogatásával tavasszal újjáépítették a templom tetőszerkezetét. A beruházás több mint 140 ezer euróba került. Ma már a belső tér és a nagy értékű freskók felújítására készülnek. Kamil atya az előzőekben elmondottakhoz hozzáfűzte: „Nemcsak kifesteni kell a templomot, de restaurálni is. Először terveket kell csinálni, megnézni, mi minden van ebben a templomban, és ennek alapján megállapítani, hogy most mi fog következni”. 

Szabad szemmel is látható, hogy freskókat kikezdte az idő vasfoga, lesz velük munka. A restaurálásához szükséges pénzösszeg előteremtése céljából a helyi civil szervezetek még az idei évben újabb jótékonysági rendezvényt szerveznek.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

 

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS