2022. május 12., 15:53

Két kórház építését tervezi a helyreállítási terv keretében a Svet Zdravia

Két új kórház építését tervezi a kórházakat működtető Svet Zdravia házhálózat: egyet Homonnán egyet pedig Rimaszombatban. Az iglói és a nagymihályi kórházat bővítenék, a nagytapolcsányi egyik részlegét pedig felújítanák. A tervekről Eduard Heger miniszterelnökkel (OĽANO) és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel (OĽANO-jelölt) tárgyalnának - tájékoztatott csütörtökön Radoslav Čuha, a hálózat vezérigazgatója.

koronavírus Szlovákia kórház
Fotó: TASR
Jelenleg az előkészítő fázisnál tartunk, amely a helyreállítási terv szoros határidőinek betartásához szükséges. Egyelőre saját forrásainkból finanszírozzuk az előkészítést, előreláthatólag a 2026. június 30-i határidőig megvalósítható a beruházás"

 - magyarázta Čuha.

A vezérigazgató elmondása szerint a projektek már megkapták a jóváhagyást az érintett területek és az épületek tulajdonosától, azaz a megyei hivataloktól.

Örülünk a megyék egyértelmű támogatásának. Továbbra is érdekeltek vagyunk a kórházak hosszú távú működtetésében és abban, hogy minőségi egészségügyi ellátást nyújtsunk. Remélhetőleg a felújítási tervből más regionális kórházak számára is pályázhatunk majd kisebb felújításokra"

- tette hozzá a vezérigazgató.

A helyreállítási az Európai Unió történetének legnagyobb támogatási csomagja, amelynek célja Európa világjárvány utáni újjáépítése. A helyreállítási terv kulcsfontosságú része a kórházhálózatot érintő, már jóváhagyott reform. Azt még nem lehet pontosan tudni, mely kórházak rekonstrukciójára fordítják a projektek keretében lehívható pénzt. Az előzetes tervek szerint szeptemberben teszik közzé a felhívást. Lengvarský nemrég úgy tájékoztatott, hogy a témával a koalíciós tanács is foglalkozni fog.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.